Vissza a tartalomjegyzékhez


A szerb Arkan bűne

A volt Jugoszláviában végrehajtott etnikai tisztogatások hírhedt szerb „hőse”, Arkan kapitány hamarosan az európai labdarúgó-stadionok díszpáholyainak vendége lesz. Arkan az Európába való belépéshez Rómát választotta - írták a keddi olasz lapok arról beszámolva, hogy a polgári nevén - Zeliko Raznatovic, szélsőséges szerb nacionalista vezér a tulajdonában lévő Obilic szerb labdarúgóklub számára képviseletet nyitott az olasz fővárosban. Sokan féltik a szerb labdarúgás tisztaságát.
A római „Rózsadombon”, az elegáns Parioli negyedben megnyílt luxusirodát a La Repubblica ezekkel a szavakkal üdvözölte: „Annak reményében, hogy hamarosan Göbbels sporttelep és Pol Pot teniszklub is nyílik, örömmel fedezhetjük fel, hogy a labdarúgás nemcsak az alkalmazkodni nem tudók, hanem vezéreik társadalmi beilleszkedésére is szolgál.”
A lap emlékeztetett arra, hogy a nagy labdarúgóklubok nem szoktak képviseleti irodát nyitni külföldön. Pontosan azt sem tudni, hogy Arkan miért éppen Rómát választotta. „Úgy tűnik azonban, hogy Olaszország számára szerencsét hoz: azt mesélik Belgrádban, hogy amikor jó pár évvel ezelőtt Milánó környékén őrizetbe vették, rejtélyes könnyedséggel szökött meg” - írta a lap.
Az iroda hivatalos célja az, hogy játékosokat vásároljon az Obilic számára, vezetője Giovanni Di Stefano olasz üzletember, aki meglehetősen kétes figurának számít az olasz labdarúgásban - írta a L’Unitá. Giovanni Di Stefanót és a balkáni háború idején egyik pillanatról a másikra meggazdagodott Arkant már évek óta szoros üzleti kapcsolatok fűzik egymáshoz. Az olasz társ felháborodottan utasította vissza a L’Unitának adott nyilatkozatában Zeliko Raznatovic közelmúltbeli szerepének felemlegetését.
- Arkan már nem létezik, a háború véget ért. Most már csak a labdarúgásra gondolunk, azt szeretnénk, ha az Obilic olyan nagy csapat lenne, amely a Bajnokok Ligájában, vagy az UEFA-kupában szerepelne. Most már be lehetne fejezni a vérengző Arkanról szóló történeteket, a háborús bűnöket vizsgáló Hágai Bíróság nem keresi őt. Hozzá kell szokni a gondolathoz, hogy Olaszországban is láthatják majd a stadionokban - mondta.
Di Stefano könnyen tévedhet, ugyanis Arkant állítólag rablásért, és gyilkosságért körözi az Interpol, míg állítólag Hágába is eljuthat, mivel háborús bűnös, és rajta lehet a Nemzetközi Törvényszék titkos körözési listáján.
Az Obilic Beogradról érdemes tudni, hogy könnyen szerb bajnok lehet, akár bejuthat a Bajnokok Ligájába is. Sokak szerint ebben Arkannak jelentős szerepe van, azzal, hogy a meccsek előtt megfenyegeti a bírót, és tisztességtelen vagyonából könnyedén pénzeli játékosait, és még ki tudja kit...