Vissza a tartalomjegyzékhez


Tömeghisztéria Mekkában

Százakat tapostak halálra egy zsúfolt hídon a pánikba esett emberek a mekkai zarándoklat zárónapján - jelentette a CNN hírtelevízió, amely az idén először élőben közvetítette a rendezvényt. A tömegszerencsétlenség a menai síkság közelében történt, ahol a zarándokok az iszlám rituálé szerint köveket dobálnak az ördögöt jelképező kőoszlopokra. Az áldozatok többségében Indonéziából és Malajziából érkeztek.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A 38 fokos hőségben több mint kétmillió ember hét napon keresztül vándorolt a mekkai Kába-szentély és a menai Arafat-hegy között, miközben egy szűk föld alatti folyosón is át kellett haladniuk, ahol szintén kődobálással fejezték ki a zarándokok hitüket. A tragédiát a korábbi évekhez hasonlóan most is az okozta, hogy a kimerült emberek, zömében idősek és asszonyok, mozdulni sem tudtak az elszabadult tömeg nyomása elől. Sokan a hídról a mélybe zuhantak, míg másokat halálra tapostak. A zűrzavar miatt a szaúdi rendőrök hosszú időn keresztül meg sem tudták közelíteni az áldozatokat.
A zarándoklat ezúttal sem volt mentes a politikai felhan-goktól. „Fel kell emelnünk a dzsihád zászlaját, hogy felszabadítsuk szent Jeruzsálemünket a gonosz cionizmustól” - szólította fel a mekkai zarándoklaton részt vevő iszlám hívőket Abdel-Rahman al-Sidess imám egy hajnali beszédében és hozzátette: „Reméljük, hogy ez a nap hamar el fog jönni!” A Nagy Mecset magas rangú vallási vezetője szent háborúra szólította fel a zarándokokat, hogy vessenek véget a palesztin földek izraeli uralmának.
A mekkai Umm al-Kurah Egyetem kutatóintézete szerint a jelenlegi átlagosan 2 millió zarándokkal szemben 2015-re már hatmillió résztvevőre számítanak Szaúd-Arábiában. A felfokozott érdeklődés miatt az Iszlám Konferencia Szervezete jelenleg is egy kvótarendszert alkalmaz: a mohamedán országok minden egymillió főből ezer zarándokot küldhetnek évente Mekkába.
(háttér: )