Vissza a tartalomjegyzékhez


Fegyverkezési verseny Dél-Ázsiában

Pakisztánban sikeres kísérletet hajtottak végre egy közép-hatótávolságú rakétával, amely alkalmas lehet akár Delhi megtámadására is. Korábban India is végzett hasonló kísérleteket, és megfigyelők most a dél-ázsiai fegyverkezési verseny felgyorsulásától tartanak.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A pakisztániak új fegyverüket Ghaurinak nevezték el egy XII. századi afgán uralkodóról, aki legyőzte a hindu Prithvi herceget. India ezzel szemben saját rövid hatótávolságú lövedékeit Prithvinek nevezte el. Bár a katonai versenynek ez inkább a komikus oldala, más tényezők nagyon is aggasztóak. Figyelemre méltó ugyanis, hogy mindkét ország kiterjedt nukleáris kapacitással rendelkezik és bár nincs még atombombájuk, mégis könnyűszerrel, rövid időn belül össze tudnának szerelni egyet. Egyik ország sem írta alá a nukleáris fegyverek terjesztésének tilalmáról szóló egyezményt, kikerülve ezáltal a nemzetközi ellenőrzést. Külföldön azt is aggasztónak tartják, hogy mióta 1947-ben Pakisztán elszakadt Indiától, a két ország már három ízben is háborúzott egymással. A két népben ma is erősen él a sovinizmus eszméje - állítja a londoni Times kommentárja, amely szerint a megosztott Kasmír területe lehet a gyújtópont, ha az indulatok elszabadulnak.
India 1974-ben hajtott végre „békés célú” nukleáris kísérleteket, s jelenleg már 4 kutatóbázissal és 10 atomreaktorral rendelkezik, további 17 pedig még készülőfélben van. Senkinek sincs kétsége afelől, hogy az ország bármikor képes lehet atomfegyverek készítésére. Pakisztán Kínától kapta a dúsított uránium készítéséhez szükséges felszerelést, a nukleáris technológiát pedig titokban vásárolta nyugati cégektől.
Az új indiai kormányfő, Atal Behari Vajpayee kijelentette: India élni kíván a nukleáris lehetőségekkel és nyíltan atomhatalommá szeretne válni. Ugyanakkor folytatni akarja a tárgyalásokat Pakisztán miniszterelnökével.