Vissza a tartalomjegyzékhez


Uzi-stop

A közelmúlt tragikus iskolai gyilkosságai nyomán Bill Clinton - az amerikai kormányzati gyakorlatban szokatlan módon -, elnöki rendeletben radikálisan korlátozta a félautomata kézi lőfegyverek bevitelét az Egyesült Államokba.

HETEK-ÖSSZEÁLÍTÁS

Egy jogi kiskaput zárt be ezzel az elnök, ugyanis a fegyvergyártók kisebb módosításokat végrehajtva sportfegyverként tiltólistán lévő katonai fegyverek ezreit hozták forgalomba az Egyesült Államokban, ahol jelenleg mintegy 200 millió lőfegyver van magántulajdonban. A rendelet az ismertebb fegyvertípusok közül érinti az Uzi géppisztoly importját is. Az intézkedés bírálói hangoztatják, hogy aki akar, így is hozzájuthat az automata fegyverekhez és hogy ezzel a lépéssel az USA csak a külföldi fegyverimportot diszkriminálja.
A rendelet kihirdetése után Clinton a fegyvergyártókhoz szólva kijelentette: „Önök törvényeink kiskapuit megkeresve mindent megtesznek, hogy apró módosításokkal továbbra is forgalmazzák katonai célú fegyvereiket. Mi pedig minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy megvédjük a lakosságot és megakadályozzuk, hogy önök ilyen sötét üzleteken akár egy dollárt is keressenek.”