Vissza a tartalomjegyzékhez

PAPP ISTÁN
A tánc, a drog és a halál

Hétvégén két huszonéves életét vesztette, amikor száguldó autójukkal egy betonkerítésnek csapódtak. Szörnyethaltak. Nem ők az elsők, akiknek halála a diszkó számlájára írható. Az okok sokfélék: alkohol, drog, vagányság és a diszkó által kiváltott felpörgetett állapot. A rendőrség tehetetlen. Igaz, ez nemcsak rendőrségi probléma.

Akarva akaratlanul a diszkók mára a kábítószerkereskedelem fellegváraivá váltak. A szakemberek szerint a house, a rave és a többi divatos zenei irányzat annyira összekapcsolódott a droggal, hogy a diszkóban az is fogyaszt kábítószert, aki egyébként nem. Sőt egy ex-drogos elmondta, több olyan embert ismer, aki kifejezetten a techno hatására lett kábítószerélvező. Az extasy, a speed és más amfetaminszármazékok nagy csapdája, hogy ártalmatlannak tűnnek, hiszen nem okoznak fizikai függőséget, ezért egyes ultraliberális nézetek szerint engedélyezni kellene ezek fogyasztását. Olyanná váltak ezek a szerek, mint a marihuana, amit nem véletlenül hívnak rászoktató drognak. Ritter Ildikó, az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa felhívta a figyelmet a súlyos pszichikai függőségre. A tartós fogyasztóknál ugyanis megfigyelhető a flash-hatás, vagyis az, hogy a fiatal drogfogyasztás nélkül is hirtelen átéli a kábítószer hatását. További probléma, hogy a droggal ilyen módon kapcsolatba került huszonévesek vagy feltűnési vágyból vagy azért, hogy így szerezzék meg saját adagjukat, maguk is dealerekké válnak, és ezáltal a szervezett bűnözés felé indulnak el.
Az extasy és a speed hatására a srácok fáradhatatlannak érzik magukat, úgy érzik csinálniuk kell valamit, ezért diszkó után többnyire száguldoznak és hajmeresztő dolgokat művelnek az utakon. Nem véletlen, hogy a rendőrség statisztikái szerint évente a legtöbb halálos kimenetelű autóbaleset a 23-24 éves korosztállyal történik. Ez a jelenség nem magyar specialitás. Egyes hírek szerint Angliában a szülők ilyen alkalmakkor közösen kibérelnek egy buszt, hogy a gyerekeik ne üljenek autóba, Németországban állítólag a rendőrök már benn a diszkóban elveszik a kulcsokat az ittas fiataloktól. Nálunk is történtek próbálkozások, de Kercs László ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője elmondta, hogy a diszkótulajdonosokkal folytatott tárgyalásaik nem vezettek eredményre.
A diszkóval - a kábítószerkereskedelem mellett - szoros összefüggésben vannak a garázda jellegű cselekmények: verekedések, rongálások. Ezek többnyire spontán esetek, de a tapasztalatok szerint gyakori - főleg vidéken -, hogy a skinheadek és a cigányok a diszkóban rendezik le nézeteltéréseiket.
Alvilági körökben jártas informátorunk szerint a fiatalok könnyen kapcsolatba kerülhetnek a szervezett bűnözéssel is. Ez főleg az egyes bűnözői csoportok törzshelyeinek számító diszkókban fordulhat elő, ahol egy laza ismerettség van a közönség tagjai között. Az ilyen kapcsolatokon keresztül érkezik egy-egy felkérés valamilyen kisebb feladatra, s ha sikeres ez folytatódik tovább. Egyes diszkókban a prostitúció is megjelent, de a hírek szerint erre nincs igény a fiatalok részéről. Elterjedt azonban az a módszer, hogy a lányok azért ismerkednek meg férfiakkal, hogy kifigyeljék a lakásukat, és ezután leadják a drótot társaiknak, akik később feltörik.
Bennfentes információk szerint az ilyen szórakozóhelyeknek komoly kapcsolatuk van a szervezett bűnözéssel is. Budapestet például a különböző csoportok már felosztották maguk között, ami azzal jár, hogy egy jobb kocsmát sem lehet már úgy megnyitni, hogy ne jelentkeznének a behajtók a védelmi pénzért. A diszkókban folyó kábítószerkereskedelem is ezeknek a csoportoknak a fennhatósága alatt történik. Informátorunk szerint nincs olyan diszkótulajdonos, aki ne tartana fenn kapcsolatot valamelyik nagyobb bűnszervezettel, sőt egyes intézményeket kifejezetten pénzmosási céllal hoztak létre.