Vissza a tartalomjegyzékhez

HAJDÚ SÁNDOR
Egy lelkiismeretes zsaru tragédiája

Nem ért még nyugvópontra a Kuzma-ügy Békéscsabán. Mint ismeretes, közel másfél hónapja Kuzma Mihály, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni osztályának vezetője a rendőrség egyik irodájában főbe lőtte magát. Az alezredes után csupán egy rövid búcsúlevél maradt hátra, amelyben személyének szándékos lejáratásáról írt. Az esetet a Szegedi Katonai Ügyészség vizsgálta.

A tragédia hátterének kivizsgálására az ORFK tényfeltáró bizottságot hozott létre. Erre azután került sor, hogy Ignácz István dandártábornok, az ORFK bűnügyi igazgatója elégtelennek tartotta a megyei vizsgálat megállapításait. Az ORFK munkatársai jelentésükben megállapították, hogy a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság egyes munkatársai Kuzma ellen elkövetett bűncselekményekkel gyanúsíthatók.
Kuzma Mihályt mindenki lelkiismeretes, csak a munkájának élő rendőrnek ismerte. Az alezredes hónapokkal halála előtt megosztotta az ORFK és a KBI munkatársaival azt a gyanúját, hogy a megye egyes rendőrvezetői együttműködnek bűnözőkkel, bár konkrét bizonyítékokkal nem tudott szolgálni. A tőle kapott információk később eljutottak a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatához, ahol titkosszolgálati módszerekkel vizsgálták az alezredes felvetéseinek igazságtartalmát. A találgatások szerint ekkor kezdődött el Kuzma kálváriája.
Információink szerint az alezredest két alkalommal is nehéz helyzetbe akarták hozni kollégái. Először egy közönséges közlekedési baleset kapcsán. Az első fokon eljáró hatóság megállapította, hogy a szolgálati gépkocsival karambolozó alezredes vétlen volt a balesetben. A koccanás „civil” résztvevője meg is kapta büntetését: 14 ezer forintra bírságolták, ami ellen a vétkes sofőr nem is fellebbezett. Különös módon néhány hónappal ezután „lelkes” kollégák az ügyiratokat kicsit átírták, s így mire a fellebbezési tárgyalásra sor került - február 27-e reggel 8 óra -, felelősként már Kuzma Mihály szerepelt.
Egy más esetben, február 12-én az alezredes lakása előtt filmbe illő kommandós akciót hajtottak végre kollégái, akik benzincsempészeket véltek felfedezni az alezredes fiában, és a lánya udvarlójában. Az akció eddig jogszerű volt, hiszen az itt álló személygépkocsik mellett benzines kannákat láttak a kommandósok. Ám hamarosan kiderült, a törvényben engedélyezett mennyiségű benzin van a ház előtt a Mol Rt. hivatalos számlájával igazolva. Ennek ellenére a kollégák nem fejezték be az akciót, hanem mintegy harmincfős rendőri különítményt irányítottak a helyszínre, majd kihívták a tűzoltókat és a vámosokat. Az időközben hazaérkező alezredes igen felindultan, telefonon beszélt az akciót irányító parancsnokkal, majd azt mondta rokonainak: nem a család a célpont, hanem rajtuk keresztül őt akarják megállítani. Másnap a főkapitányságon vizsgálat indult az ügyben, amely megállapította, hogy az alezredes és családja teljesen tiszta. Ám az igazi botrány csak ezután következett. A helyi újságok szerkesztői névtelen levelet kaptak. Részletesen leírták milyen akció zajlott le az alezredes otthonánál, és azt, hogy Kuzmát megvásárolta a gyulai kábítószer-maffia. A razziát elrendelő vezetők állítása szerint csupán véletlenül figyeltek fel a ház előtt a „nagy volumenű olajzásra”. Az ORFK különleges vizsgáló bizottsága szerint nem véletlenül, és nem is rutinfeladat keretében, hanem rendőri bejelentéssel kezdődött a razzia Kuzma háza előtt. Az országos rendőri vezetés továbbra is fenntartja gyanúját, hogy valaki a cégen belül szándékosan akarta lejáratni az alezredest. Kuzma egyik kollégája szerint az egész ügy hátterében egy régebbi eset áll. Egy, a békéscsabai „keresztapaként” ismert pénzbehajtó kapcsolatai a megyei kapitányság magas rangú vezetőivel pletykaként terjedtek a városban. Amikor aztán a KBI munkatársai a helyi rendőrség tudta nélkül, egy zsarolás kapcsán tetten érték őt, egy kínos kérdés is szóba került. Mégpedig az, hogyan lehet, hogy a keresztapa Gál László dandártábornok saját tulajdonú Opel Astrájával közlekedett. A magyarázat úgy szólt: a főkapitány eladta autóját egy autókereskedésnek, és „véletlenül” bennemaradt a régi forgalmija. A keresztapa elfogását Kuzma alezredes a KBI kommandós csoportjával végezte, a helyi vezetés tudta nélkül.
Az ORFK különleges vizsgáló bizottsága mindezek alapján négy rendőrtiszt ellen a Szegedi Katonai Ügyészségen szolgálati visszaélés, okirat-hamisítás, jogtalan fogva tartás, személyes szabadság korlátozása bűncselekmények alapos gyanúja miatt feljelentést tett. Ignácz tábornok közölte: a tisztázatlan kérdésekben tovább folyik a nyomozás, az ügyészség pedig eldönti majd, hogy tágítja vagy szűkíti-e a vizsgálat körét. Pár nappal később újabb fordulat állt be: az ORFK feljelentette Gál László dandártábornokot, Békés megye rendőrfőkapitányát is. A városban azóta se nyugszanak a kedélyek. Az MSZP vendégeként Békéscsabára érkező Nikolits István tárca nélküli miniszternek a város vezető újságírói elmondták: úgy érzik, az esetről való tudósítás óta megfigyelés alá kerültek, telefonjaikat rendszeresen lehallgatják. Bonyolítja a Kuzma-ügyet az utóbbi napok legfrissebb híre: az RTL Klub úgy tudja, több rendőr is perdöntő bizonyítékkal rendelkezik az üggyel kapcsolatban, ám mind ez idáig hallgattak.
Ez az eset bizonyítja, hogy a rendszerváltás után a rendőrségnek egy megújulási, tisztulási folyamaton kell átmennie - amit a békéscsabai események csak felgyorsíthatnak.