Vissza a tartalomjegyzékhez

SZLAZSÁNZSKY FERENC
A rémület városa

Pánikhangulat uralkodik Körmenden. A múlt szerdán meggyilkolt, tizenegy éves H. Zsófika tragédiája keserűséget, felháborodást és félelmet zúdított a városra. Az emberek úgy érzik, akár velük is megtörténhetett volna a szörnyűség. A halál karnyújtásnyira közelített.


A ház ahol Zsófi lakott. „A kicsik még a szüleikkel is félnek kijönni a szabadba”
Fotó: Somorjai László

A négyemeletes, modern társasház, amelyben Zsófika lakott, Körmend központjában áll. Több tucat család él itt, mindenki ismer mindenkit. Az épületet körülölelő park nemrégiben még gyerekzsivalytól volt hangos, a gyilkosság óta azonban teljesen elnéptelenedett. A kicsik még a szüleikkel is félnek kijönni a szabadba, inkább a lakásban töltik a tavaszi szünidőt. Azóta a bizonyos szerda óta senki nem hagyja egyedül a gyermekét: aki tehette, szabadságot vett ki, aki nem, az a nagyszülőket, rokonokat költöztette átmenetileg a lakásába. Hosszú távon azonban megoldhatatlan az állandó felügyelet. Egy, a társasház második emeletén lakó hölgy az idegösszeomlás határán van. Jól ismerte az áldozatot, és a családot is.
- Köztiszteletben álló emberek, a férj vadász, a feleség pedagógus. Zsófika okos, értelmes, udvarias kislány volt, mindenki szerette
- mondja a sírástól elcsukló hangon.
A gyilkosság a H. család lakásában történt, fényes nappal. A rendőrség nem talált erőszakos behatolásra utaló nyomokat, a szomszéd hölgy pedig elképzelhetetlennek tartja, hogy a fegyelmezett kislány bárki idegent beengedett volna az ajtón. Hasonló korú lánya a meggyilkolt Zsófika barátnője volt.
- A tragédia óta egy szobában kell aludnunk a gyerekekkel, annyira félnek - meséli egy másik anyuka.
- A nagyobbik a múlt éjjel is azt kiabálta álmában, hogy ismeri a gyilkost, a kisebbik meg rendszeresen bepisil.
A gyilkosság délutánján is sokan játszottak a parkban, de senkinek nem tűnt fel ismeretlen arc a közelben. Arra viszont emlékeznek, hogy az áldozat öt óra körül érkezett meg a szomszéd lépcsőházban lakó barátnőjével. A két kislány megbeszélte, hogy hazaszaladnak átöltözni, és utána találkoznak a kapu előtt. Zsófika azonban soha többé nem jött le játszani.
A Kölcsey Utcai Általános Iskola homlokzatán fekete zászló lobog. Mészáros Árpád igazgató még mindig a bűntény hatása alatt áll. A gyilkosság másnapján ő tájékoztatta Zsófika osztálytársait a szörnyű tragédiáról. A bejelentést követően a pedagógus és a gyerekek padra hajtott fejjel zokogtak órákon át.
- Most az a legfontosabb feladatunk, hogy elhitessük a tanulókkal: az iskola falai között biztonságban vannak - mondja Mészáros Árpád.
- Azután meg kell tanítanunk őket az ismeretlenekkel szembeni távolságtartásra. Az alapvető emberi értékekbe vetett hitet is helyre kell állítanunk a gyermekekben, hiszen valamihez igazodni kell, valamibe kapaszkodni kell, és nincs mindenkinek vallása vagy vagyona - zárja a szomorú beszélgetést az iskolaigazgató.
Farsang László, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője készségesen áll rendelkezésünkre:
- A nyomozás sok szálon fut, az eset óta több mint száz személyt hallgattunk ki, szenzációval azonban nem szolgálhatok - mondja.
- Sajnos eddig nem találtunk indítékot a tettre: a lakásból nem vittek el semmit, szexuális zaklatásra utaló nyomok nincsenek, és a családnak sem voltak haragosai.
Az egyébként békés várost nagyon megrázta az eset. Körmenden több évtizede nem történt gyermek sérelmére elkövetett gyilkosság.
Lakossági bejelentések alapján a rendőrség több fantomképet is készített az esetleges gyanúsítottakról, ezeket azonban egyelőre nem hozzák nyilvánosságra: a városban olyan nagy az elkeseredés és a felháborodás, hogy félő: a nyílt utcán lincselnék meg a fantomkép alapján felismerni vélt tettest.
A tragédiát ördögi véletlenek sora övezi: a gyilkosság idején az anyuka külföldön tartózkodott, s eredetileg kislánya is vele utazott volna. Röviddel az indulás előtt döntöttek úgy, hogy Zsófika otthon marad. A gyermekért általában az iskola elé ment valamelyik szülő, vagy ha mégsem, az apa mindig előbb ért haza, mint a lánya. A szörnyű délutánon az apa terepjárója elakadt a sáros erdőben, így későn ért haza. Ő talált rá a halott gyermekre.
Körmenden elterjedt a pletyka, miszerint Zsófika fatális tévedés áldozata lett: a bérgyilkos állítólag összekeverte a házban lakó, kétes üzleteiről is ismert vállalkozó gyermekével, az igazi célponttal. Farsang László a nyomozás érdekében nem kívánta kommentálni a feltételezést, más bűnügyi szakemberek viszont felhívták a figyelmünket: valószínűtlen, hogy egy profi gyilkos összetéveszti a hatéves, barna hajú gyereket a tizenegyéves, szőke hajúval. Egyébként pedig még az alvilágban sem szoktak gyermekeket ölni.