Vissza a tartalomjegyzékhez

PINTÉR ILDIKÓ
Mérsékelt várakozás

A tavaly év végén tapasztalt kedvező tendenciák stabilizálódására számíthatunk, mind a cégek saját kilátásait, mind a magyar gazdaság egészének várható helyzetét illetően - tudtuk meg a GKI Rt. felméréséből. A 664 megkérdezett vállalkozó a tavalyi átlaghoz képest 3-4 százalékos értékesítésbővüléssel, a bruttó átlagkereset 15-16 százalékos, és a fogyasztói árindex 15,6 százalékos növekedésével számol az idén.
A korábbi felmérések eredményeivel megegyezően most is a külföldi többségi tulajdonos cégek a legoptimistábbak; eszerint belföldön 7 százalékos, az exportban 15 százalékos, míg összességében 10 százalékos bővülésre számítanak az idén. Várakozásuk annál is inkább érthető, mivel az értékesítés növelését korlátozó tényezők
- mint a tőkehiány - elsősorban a hazai kis- és középvállalkozásokat sújtják, a külföldi többségűeket pedig a legkevésbbé.
A tanulmányból kiderül, hogy a válaszadó gazdálkodó szervezetek - a tőkehiányon kívül - egyrészt a belföldi kereslet hiányát, másrészt a kiélezett és a tisztességtelen versenyt tartják a legjelentősebb akadálynak. Ez utóbbi okát a GKI a hasznavehetetlen cégnyilvántartásban, a telekkönyvi nyilvántartás pontatlanságaiban, valamint a lassú igazságszolgáltatásban látja.
Az év eleji felmérésben nem történt érdemi változás annak megítélésében, hogy milyen gazdaságpolitikai lépések segítenék elő a vállalkozások modernizációját. A gazdálkodók első helyen a tb-járulék, és az adók csökkentését, majd a gazdasági bűnözés felszámolását, és az adminisztratív kötelezettségek csökkentését tartják fontosnak.