Vissza a tartalomjegyzékhez

PATAKI ILDIKÓ
Nő a brutalitás a fiatalok között

A felnövekvő nemzedék értékítéletének alakulásában az iskolai oktatással szinte egyenrangú befolyással bír a tömegkommunikáció, a média által közvetített információ. A fejlődő személyiségben sokszor helyrehozhatatlan károkat okoz az agresszióval való mindennapos szembesülés” - hívta fel a figyelmet Hipp Károly, az Országos Bűnmegelőzési Tanács (OBMT) elnöke a szervezet sajtótájékoztatóján. Mint mondta, előnyben kell részesíteni a konfliktusok erőszakmentes megoldását bemutató műveket és fel kell lépni a médiában eluralkodott brutalitás mérséklése érdekében.
Ranschburg Jenő pszichológus lapunknak elmondta, véleménye szerint „az antiszociális agresszióban szenvedő személy képtelen a másik ember helyzetébe beleélni magát. De ez a cinikus magatartás nem a tévé hatására alakul ki, legfeljebb színezi azt, ötleteket ad”. A szakértő meg van győződve arról, hogy az agresszív karakter kialakulásának hátterében általában a szülő antiszociális magatartása áll. Kunos Imréné, a BRFK vizsgálati főosztálya ifjúságvédelmi alosztályának vezetője úgy nyilatkozott, hogy az utóbbi években a brutalitás mértéke nőtt a kiskorúak között, és az elkövetési módszerek is eldurvultak. Ennek oka a túl sok szabadidő, ami az utcára csalogatja a gyerekeket és erősíti a „bandaszellemet”.
Ezt erősítette meg Pusztainé Jakab Róza, a Legfőbb Ügyészség bűnügyi informatikai osztályvezetője is, aki szerint az otthon tapasztalt meg nem értettség űzi a fiatalokat az utca ellenőrizhetetlen világába, ahol csoportba verődve élik ki felgyülemlett negatív energiáikat. Mindenképpen a szülői hozzáálláson kellene változtatni - hangoztatta -, mert az értékek megbecsülését nem elsősorban az iskola, hanem a család tudja megtanítani.