Vissza a tartalomjegyzékhez

HAZAFI ZSOLT
Feketepénzek megszentelése

A magyar bűnözők legtöbbje még nem tart ott, hogy komoly szakértelmet igénylő banki tranzakciókkal mossa tisztára a feketén szerzett vagyonát. Egyszerűen feléli azt. Intő jelnek számít viszont, hogy már több pénzmosási ügy jutott a rendőrség tudomására. Szakértők komoly veszélynek tartják, ha a kábítószer-kereskedelemből, prostitúcióból, csalásokból, rablásokból, valamint fegyver- és emberkereskedelemből származó feketepénzek bekerülnek a legális gazdaságba. Pedig erre is vannak jelek.
Nemcsak a magyar, hanem a stabilabbnak tartott nyugati államok gazdaságát is veszélyezteti a pénzmosás, azaz a bűnözésből szerzett anyagi javak különféle tranzakciókkal a legális gazdaságba történő bevitele - nyilatkozta lapunknak Irk Ferenc címzetes egyetemi tanár, az Országos Kriminológiai és Kriminalisztikai Intézet igazgatója. Ez a pénz nemcsak azért káros, mert feketén keletkezett, hanem azért is, mert esélyegyenlőtenséget teremt a vállalkozói szférában. Az ilyen „befektetőknek” már az is megéri, ha csak a bűncselekmények által szerzett pénz egy részét tudják legálissá tenni.
Tehát ár alatt kereskedhetnek, veszteséges társaságokat működtethetnek, s ezzel a tisztességes konkurensek létét veszélyeztetik. Sőt szélsőséges esetekben ez anarchiához, az állam széteséséhez is vezethet.
Becslések szerint nemzetközi szinten dollármilliárdokban mérhető a kábítószer-kereskedelemből, prostitúcióból, pornográfiából, csalásokból, valamint fegyver- és emberkereskedelemből szerzett feketepénzek tisztára mosása. Olaszországban előfordult, hogy e célból egy bűnözőcsoport bankot alapított, amely szabályszerűen bankként is működött. A bűncselekménnyel szerzett pénznek csak 43 százalékát tudták így legalizálni, a többit lenyelte a pénzintézet működése, mégis megérte azt fenntartani.
Irk Ferenc a kriminológia fehér foltjának nevezte a pénzmosást, amiről annak ellenére keveset tudnak, hogy az uniós országok mindegyikében és hazánkban is vannak pénzmosás elleni jogszabályok, rendelkezések. Magyarországon a pénzintézeteknek jelezniük kell a rendőrségnek, ha kétmillió forint feletti gyanús pénzmozgást észlelnek, ennek ellenére mindössze négy esetben sikerült ennek a tényét bizonyítani. Nemzetközileg is csak részben ismertek a pénzmozgatási technikák, az ebben részt vevő szakemberek, a különféle fedőcégek és esetlegesen a bankárok szerepe. A probléma súlyosságát jelzi, hogy Magyarországon az eddig lezárt leszámolásos gyilkosságok mögött minden esetben pénzmosás jellegű bűncselekmények is tetten érhetőek voltak - fűzte hozzá az igazgató.
Molnár Csaba, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság pénzmosással kapcsolatos szakértője elmondta: közel 2000 gyanúsnak tartott tranzakcióról érkezett bejelentés a rendőrségre, melyből mintegy 50 esetben gazdasági bűncselekményre derült fény, 4 esetben pedig pénzmosás állt a pénzmozgás hátterében. Ez az arány megfelel a nemzetközi gyakorlatnak. Mint megtudtuk: a magyar jogszabályok pénzmosásnak azt minősítik, ha valaki a más által elkövetett bűncselekmény során keletkezett anyagi javakat tünteti el, azaz tisztává mossa. Aki például a saját maga által csalással szerzett pénzt fekteti be egy fedővállalkozásba, az nem tartozik ebbe a körbe, az „szimpla” gazdasági bűncselekményt követett el. Egyébként a négy pénzmosásnak minősített esettel is több mint egymilliárd forint forgott kockán.
Tapasztalatok szerint a magyar bűnözők nem bízzák másokra a pénz legalizálását. Először magukra költik azt: autót és lakást vesznek, szórakoznak, átlagon felüli életszínvonalon élnek. Utána következhet - ha időközben le nem buknak - a pénz befektetése, rendkívül sokrétű formában. Egy lapunknak nyilatkozó gazdaságvédelmi szakember elmondta: az olajügyleten meggazdagodott bűnözők szórakozóhelyeket, éjszakai lokálokat építettek, de volt aki a borhamisítás területére tévedt. Feltételezések szerint éttermek, panziók és diszkók is nemegyszer fedőcégként szolgálnak csak. Kevés azoknak a száma, akik kiszállva a zűrös ügyekből, tisztességes vállalkozást kezdtek.