Vissza a tartalomjegyzékhez


Mackó-vita

A franciák és a spanyolok hajbakaptak miattuk, cikkek tömegei jelentek meg róluk, míg ők békésen téli álmukat alusszák. A történet főszereplői, Giva és Pyros, a Szlovéniából a Pireneusokba telepített medvepár és két kicsi medvebocs.
A medvék az EU pénzén kerültek új hazájukba, hogy kiderüljön, meg lehet-e honosítani újra „Micimackóékat” a Pireneusokban. A két kicsi már a helyszínen született, és mostohamama neveli őket. Eredetileg ugyanis két nőstény érkezett, s Melbának éppen kicsinyei lettek, amikor egy pánikba esett vadkanvadász lelőtte. A programot a franciák kezdték el, a mackók viszont a határ spanyol oldalán szedik áldozataikat a birkacsordákból. A spanyolok attól is tartanak, hogy elijesztik a jó pénzt hozó turistákat. Noha a medve évszázadokon át az ember veszélyes ellensége volt, mára a kihalás fenyegette állatok listájára került.
A Pireneusokban 50 éve még vagy száz medve élt, ma már legfeljebb nyolcra tehető a számuk, s a spanyol sajtó is egyetért a francia környezetvédőkkel abban, hogy ha most nem szaporítják fel az állományt, a medvék végleg kipusztulnak. Ahhoz, hogy ismét honossá váljanak, legalább 60 egyedre lenne szükség. A katalóniai tartományi kormány úgy látja, hogy ha már három medve is ennyi kárt csinál, hatvannal jobb nem is próbálkozni, és kiadta a jelszót: „A helybeliek beleegyezése nélkül nincs medve.” Hiába érvelnek a franciák, hogy nyilván nem csak a medvék lakmároznak a bárányokból, s hogy nem kell félni tőlük, hiszen Európában a harmincas évek óta medve nem támadott meg embert.
Az EU eddigi programja júniusban zárul, s akkor a nemzetközi szervezet, valamint Franciaország és Spanyolország illetékeseinek dönteniük kell arról, hogy leállítják-e a programot, vagy további mackókat telepítenek be. Mindenesetre nyilván nem ártana az ügynek, ha Pyros és Giva téli álma végeztével egy ideig kímélné a spanyol bárányokat.