Vissza a tartalomjegyzékhez


A béke ára

Jól megfizeti boszniai megbízottait a nemzetközi közösség. A háborúval sújtott térségben dolgozó külföldi diplomaták között például vannak olyanok, akik havonta vastagabb fizetési borítékot vághatnak zsebre, mint az amerikai, a német vagy a brit elnök, illetve miniszterelnök. Legalábbis ezt állította legfrissebb számában egy szarajevói hetilap.
A Slobodna Bosna nem hivatalos forrásokra hivatkozva arról tájékoztatta olvasóit, hogy Carlos Westendorp, a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottja évi 300 ezer dollárt keres, azaz havonta 25 ezer, naponta mintegy 800 dollárért dolgozik, ráadásul fizetése állítólag adómentes is. A lap azért megjegyezte, hogy Westendorp „alulfizetettnek” tűnik elődjéhez képest, mivel Carl Bildt állítólag kereken 400 ezer dolláros fizetésért látta el a nemzetközi boszniai főmegbízotti posztot. A Slobodna Bosna hírt adott arról is, hogy hivatalos forrásból nem tudta megerősíteni a Boszniában dolgozó külföldi diplomaták fizetéséről szóló értesüléseit, ám azt kiderítette, hogy Westendorp helyettesei sem panaszkodhatnak alacsony bérezésük miatt. A lap szerint Jacques Klein nyugalmazott amerikai tábornok, Westendorp első helyettese évi 120 ezer, Hans Schumacher, Westendorp második helyettese pedig 90 ezer dollárt kap boszniai feladatainak teljesítéséért.
A bosnyák újság megjegyezte, hogy hivatalos adatok szerint az amerikai elnök évi fizetése 200 ezer dollár, a német kancelláré pedig 190 ezer. A szarajevói újság azt állította továbbá, hogy a naponta sajtóértekezleteket szervező külföldi szóvivők fizetése sem mondható alacsonynak, hiszen Simon Haselock, Westendorp szóvivője havi 25 ezer márkát, helyettese, Duncan Bullivant pedig havi 18 ezer márkát keres. Aleksandr Ivanko, az ENSZ szóvivője - a napidíjakkal együtt - évi 88 ezer 400 dollárt, főnöke, Elizabeth Rehn pedig 101 ezer 400 dollárt kap fizetésként.
A Slobodna Bosna szerint az EBESZ boszniai tisztségviselőinek fizetését a kiküldő országok fedezik, így általában évi 20-60 ezer dollár fizetést kapnak, nem számítva a napidíjakat. David Foley, az EBESZ boszniai képviseletének vezetője kereken évi 100 ezer dollárért látja el feladatait, míg az Európai Unió megfigyelő csoportjának tagjait az EBESZ-diplomatákkal azonos bérezési kategóriákba sorolták.