Vissza a tartalomjegyzékhez

FITOS MARIANN
A békebeli Zsolnay

1985-ben nyitotta meg kapuit az újjáépített Béke Radisson Szálloda, melynek első emeletén található a Zsolnay Vilmosról elnevezett kávéház. A miliő adott volt, ehhez alakították ki egy kicsit eklektikus stílusban a belső teret. Az ezüst- és rézdíszítés, a felhő- és bársonyfüggöny, a hatalmas elegáns csillárok - a legtöbbünk számára - mind-mind már csak a fotókról ismert századfordulót idézik föl.

A kávéház mindennap megtelik a délutáni órákban. Az itt dolgozók ismerősként köszöntik az érkezőket, akik azért jönnek, hogy kávé és sütemény mellett beszéljék meg üzleti ügyeiket, hallgassák a szmokingos zongorista csendes játékát, vagy egyszerűen azért, mert vasárnap van. A színvonalhoz képest az árak is elfogadhatóak, egy hamburger áráért hatalmas adag oroszkrémtortát szervíroznak, természetesen Zsolnay-porcelánban.
A helyiség színvonalát emelik a hatalmas Zsolnay-kaspók, virágtartók, a régi Békéből megmaradt kandalló. A két mestercukrász, Murányi László és Durucskó Gabriella megrendelésre is dolgozik. Készült itt már ló alakú torta csokoládéból, virágoskosár égetett cukorból, kalocsai mintával hímzett díszpárna, de 500 személyes (1,60 m magas, hatemeletes!) torta is.
A légkondicionált helyiségben egy nemdohányzó részt is kialakítottak, ahol magyar és angol nyelvű újságok olvasgatása mellett fogyaszthatunk tradicionális kávét, capuccinót, Wiener melanget, francia, illetve párizsi mokkát vagy éppen jeges kávét vaníliafagylalttal. A bejáratnál védnöki tábla hirdeti: „A Magyar Szakácsok és Cukrászok Szövetsége, a Gasztronómiai Újságírók Nemzetközi Szövetsége az üzletet magas színvonalú gasztronómiai tevékenységéért elismeri és védnökséget vállal felette.”

Béke Radisson (****)
1067 Budapest VI.,
Teréz körút 43.
Nyitva tartás mindennap 10.00-22.00-ig,
zongorajáték
17.00-21.00-ig.