Vissza a tartalomjegyzékhez


Vácrátóti Arborétum

Ha egy pihentető napot szeretnénk eltölteni a természetben, amit szívesen egybekötnénk egy frissítő sétával is, akkor erre minden szempontból alkalmas Vácrátóton az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetének huszonkilenc hektáron fekvő botanikus kertje.
A gyűjteményben közel 12 ezer növényfaj szerepel. A szépen gondozott parkban akár az egész napot eltölthetjük, mert bőven akad látnivaló: örökzöldek, lombhullatók, cserjék, sziklakerti, vízparti növények, fűszer- és gyógynövények változatos fajtáiban gyönyörködhetünk.
A sok érdekesség között mindenképpen említésre méltó az üvegház, ahol a trópusok gazdag növényvilágából kapunk ízelítőt - de a lakásunkat díszítő szobanövények, pálmafélék, fikuszok, dracaenák 6-8 méter magas példányait is viszontláthatjuk itt, sok-sok egzotikus faj mellett. Az üvegház közelében találjuk a bibliai kiállítást, ahol az almafa és a csipkebokor mellett sok Közel-Keletről érkezett, a Bibliában szereplő növényt fedezhetünk fel. Séta közben megpihenhetünk a Nagy-tó vagy a patak partján, sőt, hogy ne menjünk el üres kézzel (s ne a parkokból vigyünk emléket), lehetőség van dísznövények vásárlására is.
A botanikus kert és növényei mint egyedülálló tudománytörténeti és nemzeti értékünk törvényes védelem alatt állnak.

Megközelítés:
Gépkocsival: Budapestről az M3-as úton Veresegyház-Őrbottyánon át vagy Fót-Csomád-Őrbottyán útvonalon
Busszal: Újpest-Központ metróállomástól indulva az Őrbottyán-Vácrátót-Vác útvonalon közlekedő busszal
Vonattal: Vácról induló vonattal

Nyitva tartás:
Ápr. 1.-szept. 30. 7-18 óráig
Okt. 1-31. 7-17 óráig
Nov. 1.-márc 31. 7-16 óráig