Vissza a tartalomjegyzékhez


Dopping-per

Szerdán Berlinben hatalmas nemzetközi érdeklődés mellett kezdődött az első (de valószínűleg nem utolsó) olyan per, amelyben valamikori keletnémet edzőket és sportorvosokat vonnak felelősségre sportolóik doppingolása miatt.
A sport történetében eddig példa nélkül álló eljárásban négy úszóedző és két sportorvos ül a vádlottak padján, akik a vádirat szerint 1974 és 1989 között a berlini Dynamo klubnál hormonkészítményeket, anabolikumokat adtak kiskorú sportolóknak, akiknek többsége tartós egészségkárosodást szenvedett. A 200 oldalas vádiratban az ügyészség 19 konkrét esetet vonultat föl, s testi sértéssel vádolja az orvosokat és edzőket, akik közül ketten - Dieter Lindemann és Volker Frischke - a tavaly októberi vádemelésig a Német Úszószövetség edzői voltak. A pert a helyszínen követi nyomon a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) megbízottja is. A vádlottak pénzbírságra, vagy legfeljebb háromévi szabadságvesztésre büntethetők.
A vádlottak ügyvédei rögtön a tárgyalás kezdetén a per azonnali beszüntetését követelték, mert véleményük szerint az ügyészség a vádiratban nem tudta kellően alátámasztani állításait. A bíróság azonban elutasította a védők kérését, és megkezdte a várhatóan július elejéig tartó per tárgyalását.
A közönség soraiban helyet foglalt a keletnémet szocialista rendszer több egykori vezetője, akik politikai pernek minősítették az eljárást.
- Az ügynek kellemetlen mellékzöngéje is van, hiszen a nyugati doppingügyeket mindmáig nem tárták fel - jelentette ki a nyugatnémet Manfred von Richthofen, a Német Sportszövetség elnöke.
Magyarázatként azonban azt említette, hogy míg a keletnémet rendszer idején az állambiztonsági minisztérium minden doppingolásról pontos kimutatást vezetett, melyek a rendszer összeomlása után fennmaradtak, addig a nyugatnémet kluboknál, ahol nincs ilyen ellenőrzés, nem találhatók írásos bizonyítékok.
Az ügyészség szerint az úszóedzők és orvosok elleni per az ilyen eljárások egész lavináját indítja el. Jelenleg további 680 keletnémet edző, orvos és sportvezető ellen folyik még vizsgálat, és az esetek túlnyomó többségében a következő hónapok folyamán sor kerül a vádemelésre. Az előzetes hírek szerint a legtöbb ügyet az úszóknál és az atlétikában tárták föl, de folynak eljárások az evezősöknél, a súlyemelőknél, a kenusoknál, a tornászoknál, az ökölvívóknál, a futballistáknál, a kerékpárosoknál és a legkülönbözőbb téli sportoknál is. Az igazságügyi szervek emellett vizsgálatot folytatnak a volt sportági és sportszövetségi vezetők, továbbá a doppingszerek kutatásában és fejlesztésében részt vett orvosok, professzorok ellen.