Vissza a tartalomjegyzékhez


Félfordulat Kínában

A kínai országos népi gyűlés Csu Zsung-csit, az eddigi miniszterelnök-helyettest választotta meg az ország miniszterelnökének. Zsung-csi az 1989-es diáklázadás leveréséért felelős Li Penget váltja fel a kormányfői székben.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Az országos népi gyűlés meggyőző többséggel, 2890 szavazattal 60 ellenében választotta meg Csu Zsung-csit. Az új miniszterelnök népszerűsége annak köszönhető, hogy a gazdasági reformokért felelős miniszterelnök-helyettesként sikerült a 20 százalékos inflációt 1 százalék alá szorítania. A 69 éves egykori sanghaji polgármestert nyugaton „gazdasági guruként” emlegetik.
Ugyanakkor Csu Zsung-csi eredménycentrikus kormányprogramja ellenállásba ütközhet a konzervatív vezetők részéről. A CNN kérdésére a kormányfő kijelentette: nagyobb szabadságot kíván biztosítani „a gazdaság terén a kínai nép számára”, ám mint a kommentárok megjegyzik: politikai nézetei nem sokban térnek el a hagyományos kommunista ideológiától.
A kínai személycserékkel egy időben Washingtonban bejelentették, hogy fél évvel előbbre hozzák Bill Clinton kínai útját, amelyre valószínűleg június végén kerül sor. Az amerikai kormány ígéretet tett arra is, hogy az Egyesült Államok - a kongresszus felhívása ellenére - nem bírálja Kínát az ENSZ jelenleg Genfben ülésező Emberi Jogi Bizottsága előtt.