Vissza a tartalomjegyzékhez


Cook közel-keleti futása

Robin Cook angol külügyminiszter, az Európai Unió soros elnöke jeruzsálemi útja során váratlanul bejelentette: a város a jövőben „nemcsak Izrael, hanem Palesztina fővárosa is lesz”. Benjamin Netanjahu szerint Cook ezzel a provokatív állásfoglalással átlépte a Jeruzsálem feletti szuverenitást jelző izraeli „tilalomfát”.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS


Robin Cook Jeruzsálemben. Nem népszerű Fotó: MTI

Az izraeli közvéleményben heves indulatokat váltott ki Robin Cook kijelentése, amelyet a közel-keleti békefolyamat legérzékenyebb pontjának számító Jeruzsálem-kérdésbe történő nyílt beavatkozásként értékeltek. „Jeruzsálem Izrael fővárosa volt, amikor London helyén még csak mocsár állt!” - hirdette a látogatás ellen tiltakozó egyik transzparens, miközben az izraeli tüntetők kórusban kiabálták: az angol külügyminiszter inkább „foglalkozzon otthon az írekkel”.
A vihart az váltotta ki, hogy a Robin Cook vezette EU-delegáció felkereste a jeruzsálemi Har Homa építkezés helyszínét. Az angol diplomata az izraeli fennhatóság alatt álló területen palesztin politikusokkal találkozott, és kijelentette, hogy „nem kíváncsi” a lakásépítéssel kapcsolatos izraeli magyarázatokra. „Nem ismerem el, hogy joguk van ahhoz, hogy itt legyenek” - szögezte le Cook, aki szerint jeruzsálemi látogatása „szimbolikus jelentőségű” volt. Az unió álláspontja szerint a tavaly megkezdett izraeli építkezések miatt a békefolyamat „kisiklott”.
Az izraelieket az is megdöbbentette, hogy Cook - aki most járt először hivatalos látogatáson Jeruzsálemben -, nem látogatott el a diplomáciai szokásoknak megfelelően a Jad Vashem holocaustmúzeumba, hanem ehelyett egy palesztin mártíremlékművet keresett fel - írja beszámolójában a Washington Post. Cook izraeli útja során egyetlen szóval sem említette az izraeli lakosság elleni palesztin terrorakciókat, viszont egyértelműen az izraeli kormányt tette felelőssé a béketárgyalások lelassulása miatt.
Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő brit külügyminisztert közel-keleti körútja során elkísérte Miguel Moratinos, az Európai Unió spanyol békekövete is. A delegáció egynapos izraeli látogatása során mindkét oldalról több éles hangú nyilatkozat hangzott el. Az izraeli rádió beszámolója szerint Dan Naveh államtitkár köszöntésére - „Üdvözöljük Jeruzsálemben, Izrael fővárosában! - Cook így reagált: „Ez nemcsak Izrael, hanem Palesztina fővárosa is”.
A szóváltás este a televízióban folytatódott. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette: „Vannak olyan tilalomfák, amelyek mellett senki sem mehet el. Az egyik ilyen a Jeruzsálem feletti szuverenitásunk megkérdőjelezése.” A brit külügyminiszter válasza erre az volt: „Itt két főváros lesz, ezért önöknek nincs joguk Kelet-Jeruzsálemben építkezni.” Az izraeli miniszterelnök szerint azonban „ez nem igaz, mivel az Oslóban kötött megállapodások nem tiltják Izrael számára a Jeruzsálemben való építkezést”.


Palesztin rendőr vigyáz a palesztin tüntetőkre. Fegyvertársak Fotó: MTI

A Har Homában épülő zsidó telepen tett látogatása kapcsán Cook világosan kifejezte, hogy szerinte „az izraeli telepespolitika ássa alá a békefolyamatot”. Netanjahu visszautasította a külügyminiszter állítását: „Har Homa nem palesztin terület, hanem jeruzsálemi település.” Izrael az első perctől ellenezte Cook különprogram-ját, aki eredetileg ahhoz is ragaszkodott, hogy palesztin vezetők kísérjék el az építkezés helyszínére. Egy kompromiszszum eredményeként Cook elmehetett Har Homára, akit azonban - a megállapodással ellentétben - palesztin politikusok vártak a Har Homa-i dombokon. Netanjahu válaszul lemondta Cookkal tervezett esti díszvacsoráját, aki azonnal bejelentette, hogy nem fog hiányozni neki az elmaradt vacsora.
Robin Cook izraeli látogatását megelőzően meleg fogadtatásban részesült Gázában, ahol az Európai Unió támogatásáról biztosította Jasszer Arafatot. „Szeretnénk szorosabban együttműködni a palesztinokkal” - jelentette ki Cook a találkozót követően.
A külügyminiszter jeruzsálemi villámlátogatását a brit lapok „diplomáciai katasztrófaként” értékelik. A The Daily Telegraph szerint Cook egész közel-keleti útja „bohózatba fulladt” az eső áztatta Har Homa-i úton, s „a zsidó állam súlyos provokációként éli meg, hogy az Európai Unió megkérdőjelezi fennhatóságát Kelet-Jeruzsálem fölött”. „Súlyos nemzetközi incidens” történt - állítja a The Times.
A konzervatív lapokban megjelent bírálatok ellenére Tony Blair kormányfő - aki a jövő hónapban szintén a Közel-Keletre utazik -, telefonon teljes támogatásáról biztosította Robin Cookot az izraeli településeken tett látogatásával kapcsolatban. Egyetértését fejezte ki a francia külügyminiszter is, aki szerint teljesen törvényszerű, hogy az Európai Unió folyamatosan kinyilvánítja „ellenvéleményét az izraeli gyarmatosítással szemben”. Yves Doutriaux emlékeztetett arra, hogy „az EU soha nem ismerte el Kelet-Jeruzsálem bekebelezését”, és nem érti Benjamin Netanjahu magatartását, „aki diplomáciai botrányt robbantott ki az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Nagy-Brittania külügyminiszterével szemben”.
Robin Cook izraeli látogatását követően Bejrútba utazott, ahonnan újabb üzenetet küldött az izraeli kormánynak. „Nagyon indokolt, hogy ma látogatok el Libanonba, hiszen egy nap múlva lesz az ENSZ 425. számú határozatának huszadik évfordulója” - jelentette ki Cook a feltétel nélküli izraeli csapatkivonást elrendelő döntésre utalva. „Szeretnénk látni azt, hogy ezt a határozatot Izrael végrehajtja” - közölte a brit diplomata.