Vissza a tartalomjegyzékhez

CSEREKLYEI MÁRTA
Paola és Monica után: Kathleen

Egy újabb volt fehér házi alkalmazott tett vallomást Bill Clinton ellen. Kathleen Willey eddig nem kívánt nyilatkozni az öt évvel ezelőtti eseményekről, most azonban egy élő televíziós interjúban részletesen elmondta: mi is történt az álláskeresésnek indult találkozás során Clinton elnök hivatali különszobájában.

A lavina 1994-ben indult útjára. Paola Jones ekkor nyújtotta be Bill Clinton elleni keresetét, amelyben azt állította, hogy az - akkor még Arkansas állam kormányzójaként tevékenykedő - elnök egy szállodai szobában tisztességtelen ajánlatot tett neki. Paola közismerten viharos magánélete miatt Kenneth Starr vizsgálóbíró kezdetben nem tulajdonított nagy jelentőséget az ügynek, azonban Jones ügyvédjei nem adták fel könnyen a dolgot. Az eljárás során elérték, hogy Clinton kénytelen volt eskü alatt vallomást tenni az ügyben. Az elnököt nemcsak a Jones-ügyben hallgatták meg, hanem a többi tanúnak jelentkező hölggyel kapcsolatban is. Clinton eskü alatt vallotta: sem Paolával, sem Monicával, sem Kathleennel nem volt törvénytelen szexuális kapcsolata. Starr vizsgálata nyomán az elnök környezetéhez tartozó egész hölgykoszorú tárult fel a nyilvánosság mindenre kíváncsi szeme előtt. A kínálatban a huszonéves gyakornoklánytól kezdve az 51 éves özvegyasszonyig szinte minden korosztály képviselteti magát.
Január Monica hónapja volt. Még le sem csillapodott a Cipzárgate keltette vihar, máris felbukkant az újabb főszereplő: Kathleen Willey. A Washington Post által a „Paola Jones-per misztikus alakjának” titulált Kathleen váratlan megszólalása újabb fordulatot jelenthet az ügyben. Kathleen Willey a legnézettebb amerikai hírmagazinban elmondta: Clinton öt évvel ezelőtt a Fehér Házban egy különszobába vezette, ahol - visszaélve kiszolgáltatott helyzetével -, szexuálisan durván zaklatta őt. Kathleen Willey korábban önkéntesként dolgozott a Fehér Házban, és még elnöki kampányának idejéből ismerte Clintont. Míg az asszony az elnök körül forgolódott, férje, Ed Willey ügyvédi irodája a csőd szélére került. Kathleen ekkor elhatározta: személyesen kér segítséget az elnöktől. A zavaros ügyleteivel hatalmas adósságot felhalmozó férfi - aki nem tudott feleségének az elnöknél tett próbálkozásáról - azonban nem látott kiutat a válságból: 1993. november 29-én, miközben Kathleen Washingtonban járt, otthonában öngyilkosságot követett el. Az asszony a tragédiáról csak a fehér házi incidens után értesült.
Clinton ügyvédjei korábban azt állították, hogy az elnök nem emlékszik az 1993-as találkozóra. Idén januárban, a Paola Jones-perrel kapcsolatos tanúvallomásában azonban eskü alatt Clinton is beismerte: úgy rémlik neki, hogy azon a napon Willeyt rendkívül zaklatott állapotban látta. Ezért lehet, hogy megpróbálta az aszszonyt „egy homlokára nyomott csókkal megvigasztalni”. Clinton határozottan tagadta viszont, hogy bármiféle szexuális érintkezésre került volna sor közte és a találkozó napján megözvegyült Kathleen között. Egy bizonyos: Willey végül is megkapta a hőn áhított állást a Fehér Házban.
Kathleen a CBS-nek adott interjújában azt állította, hogy Clinton hamis vallomást tett a találkozás során történtekről. A Fehér Ház persze másképp látja a dolgot: szerintük nem az elnök zaklatta a hölgyeket, hanem a gyengébb nem képviselői üldözik a „puritán erkölcsű” Clintont. A kedden megtartott rendkívüli sajtótájékoztatón nyilvánosságra hozták Kathleen Willynek az elnökhöz írt szerelmes leveleit, melyeket az asszony így írt alá: „Első számú rajongód: Kathleen”. Willey egyik munkatársa úgy emlékszik, hogy aznap éppen összefutott az elnöktől jövő Kathleennel, aki nagyon „feldobottnak” tűnt, és lelkesen mesélte el neki a különszobai kalandját.
A fordulatokban gazdag szexbotránysorozat már eddig is rekordbevételt hozott a könyvkiadóknak, akik milliós honoráriumot ajánlottak fel a koronatanúk vallomásaiért. Az ügy két szereplője is regényt ír Bill Clintonnal való kapcsolatáról, míg Gennifer Flowers egy újságnak adta el a sztoriját, Dolly Kyle Browning pedig A szív céljai címmel népszerűsíti történetét az Interneten.
Bár a közvélemény-kutatók szerint Kathleen Willey feltűnése ellenére az amerikaiak továbbra is elégedettek Clinton politikai teljesítményével, az elnök mindenesetre úgy döntött: a washingtoni darázsfészek helyett a következő két hetet nyugalmasabb helyen tölti. A most nyilvánosságra hozott program szerint az elnök tizenkét napos afrikai utazását Ugandában és Ruandában kezdi meg.