Vissza a tartalomjegyzékhez

POGÁCSÁS PÉTER
Mikrohitel az ország kisvállalkozóinak

A kis- és középvállalkozások támogatására létrehozott Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány legáltalánosabban hozzáférhető hitele a Mikrohitel. Az ország tizenkilenc megyéjében és Budapesten elérhető hitel feltételeiben nagyon hasonlít a korábban bemutatott, azonban csak budapestiek számára kínált Mikrohitel II-höz. A lényeges különbség az, hogy az itt igénybe vehető maximális összeg csak egymillió forint.
A Mikrohitel a következő feltételekkel vehető igénybe. A kérelmezőnek tisztán magyar tulajdonú, maximum 10 főt foglalkoztató vállalkozásnak kell lennie, amelynek nettó eszközértéke nem több mint 2,5 millió forint, árbevétele pedig kevesebb 8 millió (kereskedelem esetében 10 millió) forintnál. A kezdő vállalkozások támogatása érdekében létezik egy belső utasítás, miszerint az elfogadott hitelkérelmek felét két évnél fiatalabb vállalkozások számára kell odaítélni. A pályázónak ezentúl igazolnia kell, hogy nincs a vállalkozáshoz kapcsolódó hiteltartozása, lejárt köztartozása, sőt azt is, hogy kamarai tag, és rendelkeznie kell életképes üzleti tervvel is.
Az előírás szerint a hitelt legalább 70 százalékban eszközbeszerzésre kell fordítani. A hitel maximális összege egymillió forint, a saját erő minimálisan 10 százalék, a futamidő 6-36 hónap, a türelmi idő 6 hónap. A kamat az egész futamidő alatt azonos, jelenleg 18 százalék.
A kérelmeket a többnyire megyeszékhelyeken található vállalkozásfejlesztési központoknál kell benyújtani, ahol segítenek az üzleti terv és a hitelkérelem elkészítésében is. Megkeresésünkre néhány központ jelezte, hogy az odaítélt hitelek általában nem merítik ki teljesen a rendelkezésre álló keretet, pedig a beadott pályázatok nagy részét kedvezően bírálják el. Helyszűke miatt a 20 helyi központ helyett álljon itt az országos központ elérhetősége, amely segítheti az érdeklődőt az elindulásban: Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, 1062 Budapest, Bajza u. 31. (Telefon: 342-3717).