Vissza a tartalomjegyzékhez

PAPP ISTVÁN
Sok a Svejk

Megkezdődött a sorozás, amely jó alkalom a fiatalok testi-lelki egészségének szondázására is. A tavalyi adatok nem túl biztatóak - tudtuk meg a honvédség illetékeseitől, akik aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy nőtt az ideg- és elmebetegség miatt alkalmatlanok száma.

A tavaly sorozott 54 ezer fiatal 41 százaléka ideiglenesen vagy teljesen alkalmatlan volt katonai szolgálatra - tájékoztatta lapunkat Fekete István orvos-ezredes, a Magyar Honvédség Egészségvédelmi Intézete főigazgatójának általános helyettese. A teljesen alkalmatlanok (22,5 százalék) mintegy fele ideg- vagy elmebetegségben szenved, majdnem egyharmada pedig belgyógyászati jellegű betegségekkel küszködik - részben a rendszeres sportolás hiánya miatt.
Az ezredes a legmegdöbbentőbbnek az ideg- és elmebetegek jelentős arányát tartja. 1993 előtt nem volt pszichológiai szűrés a honvédségnél, ezért összehasonlító adatok nem állnak rendelkezésre. Ennek ellenére a tendencia iránya sejthető, mivel a labilis idegzetű fiatalok száma a vizsgálatok megkezdése óta is nőtt. Máté Péter nyugalmazott pszichológus alezredes véleménye szerint ezek az adatok ráadásul még nem is a valós képet mutatják, hiszen az iskolai végzettség alapján történő előzetes szűrés már rostálja a fiatalokat. „Eleve nem hívnak be olyat, akit úgyis ki kéne tenni” - mondta.
A szakemberek szerint különösen szembetűnő a személyiségfejlődési zavarokkal küzdő fiatalok száma. Őket sorozáskor ideiglenesen alkalmatlannak nyilvánítják, majd egy-két évente felülvizsgálják a döntést. Fekete ezredes úgy véli, hogy a felelősségvállalás kezdetének kitolására való törekvés általánosnak mondható a fiatalok körében: sokan például ezért járnak egyetemre.
Az adatokat némileg torzítja az a tény, hogy a fizikailag egészséges fiatalemberek különféle lelkibetegségek címén szerezhetik meg a katonaság alóli mentességet. Ezek száma befolyásolja a tényleges betegek statisztikai adatait. Emellett a különböző szenvedélybetegek, így az alkoholisták és a drogfüggők szintén az ideg- és elmebeteg kategóriában szerepelnek. Ezek számáról a honvédség nem rendelkezik pontos adatokkal, mivel megállapítása a sorozáson „bemondásra” történik.