Vissza a tartalomjegyzékhez

KOZMA NAPSUGÁR
Torgyán: Csurka szégyellje magát

Ellenzéki politikusok szerint a merényletkísérlet nem fogja növelni a Független Kisgazdapárt népszerűségét, viszont Torgyán József - mint az elmúlt napok is bizonyítják - láthatóan kihasználja a helyzetet, s mindent megtesz népszerűségének növelésére.

Torgyán Józsefnek nem volna célszerű kihasználni a történteket politikai hangulatkeltésre - reagált lapunknak Szabó Iván, az MDNP elnöke a hétfő éjjeli robbantás óta elhangzott kisgazda nyilatkozatokra. „Még az ellenkezőjére is fordulhat - mondta -, ha Torgyán egyes politikai erőket alaptalanul, a rendőrségi nyomozás eredményének hiányában vádol.” Szabó szerint a felelőtlen vádaskodás a lehető legrosszabb üzenet a választópolgárok felé. „Ilyet csinálni nem célszerű, mert viszszahull az átok” - fogalmazott az MDNP elnöke.
Pokorni Zoltán (Fidesz- MPP) kérdésünkre leszögezte: a merényletkísérlet nem fogja növelni a kisgazdapárt népszerűségét, viszont Torgyán - mint az elmúlt napok is bizonyítják - láthatóan meglovagolja a helyzetet. A frakcióvezető-helyettes szerint a kisgazda elnök lakása elleni robbantás alapvetően nem politikai ügy, még akkor sem, ha egy politikus lakása ellen irányult.
Tímár György, az FKGP alelnöke nem kívánta kommentálni Torgyán József elnöknek az elkövetők kilétét firtató megjegyzéseit, mert - mint mondta - nem is ismeri azokat.
A kisgazdapárt vezetője a merénylet okait elemezve korábban arra utalt, hogy pártja ereje láttán félelem keletkezhetett bizonyos politikai erőkben, „akik nem akarják feladni a hatalomból fakadó pozícióikat”, és ezért elhatározták a kisgazdapárt elleni terrortámadásokat. Torgyán úgy vélte, nem az ő feladata megnevezni őket, de „határozott elképzelése van róluk”. Nyilatkozatára reagálva Kósáné Kovács Magda, az MSZP ügyvezető alelnöke durva hamisításnak nevezett minden olyan feltételezést, amely rivális politikai erők felelősségét érezteti az ügyben.
A MIÉP részvéttel, együttérzéssel, ugyanakkor „politikai hahotával” fogadta a bombatámadás hírét - jelentette ki szokásos szerdai sajtótájékoztatóján Csurka István elnök. A politikus a Reichstag felgyújtásával állította párhuzamba a támadást, és úgy fogalmazott: egy ilyen akció „annak áll az érdekében, és az fizeti a számlát, aki a címlapokra kerül vele”. Torgyán József erre csak annyit mondott: „Csurka szégyellje magát”.
(Háttér a 6. oldalon)