MUNKATÁRSAINKTÓL
A lakosság bizalmatlan, rendszerint palackozott ásványvizet
fogyaszt. Pedig a hazai ivóvíz általában jó, megfelel az
egészségügyi előírásoknak - vélik a szakemberek. „Az
elmúlt években csupán a nagyobb vas- és mangántartalmú
vizek jelentettek esztétikai, és nem egészségügyi
problémát” - közölte lapunkkal A víz világnapja
alkalmából Tomka Júlia, az ÁNTSZ osztályvezető főorvos
asszonya.
Holló Gyula, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi
Minisztérium vízügyi főosztályának
osztályvezető-helyettese lapunknak megerősítette, hogy a
magyar ivóvíz általában megfelel a normáknak az egész
országban. Így vélekedik erről Balázs László, a
Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium
osztályvezető-helyettese is: „A szolgáltatott ivóvizek
minősége jó, és csak egy-két faluból hiányzik a vezetékes
víz.” Tomka Júlia, az Állami Népegészségügyi és
Tisztiorvosi Szolgálat osztályvezető főorvosa szerint a
csapvíz miatti megbetegedés „szinte teljesen kizárt, csak
mechanikai szennyeződés okozhat zavart, ezeket azonban hamar
megszüntetik”. Aki mégis bizalmatlan a vezetékes vízzel
szemben, fogyasszon ásványvizet - tanácsolta Boros Péter, a
Pepsi-Cola ásványvizekkel foglalkozó marketingszakembere, aki
szerint a magyar emberek egyre jobban kezdenek odafigyelni arra,
mit isznak.