Vissza a tartalomjegyzékhez


Hősies szlovák űrutazás

Viktor Csernomirgyin orosz miniszterelnök szlovákiai látogatásán Vladimír Meciarral éppen egy pozsonyi emlékművet koszorúzott, amikor egy véletlenül arra járó utcai nézelődő „odakurjantotta” a kérdést a két politikusnak: mikor lesz végre Szlovákiának is űrhajósa? Azóta van.
A szlovák űrhajóskiképzés után a MIR űrállomásra küldenek, melyet egyesek - mivel időnként leállnak a fedélzeti komputerek, elfogy a levegő és hetekre sötétbe borul - „űrhajós Gulagnak” is neveznek. A szlovák űrhajós felkészítésének 15 millió dolláros költségeit Moszkva leírja a Szlovákiának törlesztendő államadósságból. Az alapos válogatás után két pilóta maradt fenn a rostán. Rövidesen mindketten Bajkonurba utaznak, később pedig közülük az egyik, a kevésbé szerencsés, feljut a MIR-re. Az űrben nyolc hősies napig tartózkodó űrhajós feladatát tartalmazó tizenkét kísérleti programból a szlovák kormány hatot talált alkalmasnak a kivitelezésre - közölte a pozsonyi védelmi tárca.
Ezek közül a legjelentősebb kutatási program a következő: a szlovák űrhajós egy megtermékenyített japán fürjet visz magával, és a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) munkatársaival együttműködve tanulmányozza majd a szárnyas viselkedését és az embrió fejlődését. A maradék öt kísérleti program a hős szlovák fizikai és idegrendszeri megterhelése során mutatkozó reakcióira összpontosít.