Vissza a tartalomjegyzékhez


Drága elnök

Az orosz elnök havi 12 ezer (új) rubel fizetést - csaknem kétezer dollárt - kap, amely éppen 12-szerese az átlagkeresetnek, miközben az amerikai elnök éves bére 200 ezer dollár, ami csak nyolcszorosa az amerikai átlagnak. Természetesen az államfő nem csak „bérből él”, hiszen számos előjogot és juttatást kap, amelyeket alig lehet pénzben kifejezni.
Az Argumenti i fakti című orosz hetilap mégis megpróbálkozott ezzel: számításai szerint Borisz Jelcin tavaly 6,7 millió dollárba került az orosz adófizetőknek, az amerikai elnök viszont csak 6,3 millió dollárba az amerikai adózóknak. Az orosz elnök ennél jóval „drágább” az egyes adófizetőnek, ugyanis az Egyesült Államokban 123 millióan adóznak az államkasszának, Oroszországban viszont - a 70 millió munkavállalóból - csak 42 millióan fizetnek adót. A Kremlben, az egykori szenátusi épületben található az orosz elnök első számú rezidenciája, s az elnöki hivatal egy része is itt működik. Az 567 helyiségből álló rezidencia felújítása csaknem 250 millió dollárt kóstált, nem számítva a berendezést. Itt is szolgálati lakás áll az államfő rendelkezésére, bár Jelcin az elmúlt években mindössze kétszer éjszakázott a Kremlben. E rezidencia éves fenntartási költsége 630 ezer dollár. A két Moszkva melletti elnöki rezidencia - a Rusz és a Gorki-9 dácsák - fenntartása további évi 250 ezer dollárt jelent.
Emellett még Szocsiban és a Valdaj-tavaknál is van elnöki üdülő. Az orosz elnöki különgép, egy speciálisan felszerelt Il-96-os repült órájának költsége 42 ezer dollár (tavaly Jelcin légi útjainak összköltsége egyes források szerint 4 millió dollár volt). És ebben még nincs is benne a légi „díszkíséret”: az orosz államfő gépét általában két vadászgép, egy AWACS-típusú felderítőgép, egy teherszállító repülőgép és egy tartalék Il-96-os követi. Az autós utak lényegesen olcsóbbak. Jelcin egyedi gyártású ZIL-je alig 800 ezer dollárba került. Az elnöki konvoj általában öt gépkocsiból áll (nem számítva a rendőri felvezetést és biztosítást): a testőrség előfutója, a különleges híradós gépkocsi, az elnöki ZIL, ismét a testőrség autója, majd végül egy tartalék ZIL követi egymást. Az autós utak összköltsége tavaly mindössze 35 ezer dollár volt az elnöki sajtószolgálat állítása szerint. Jelcin és családtagjai személyes biztonságára 650 ember ügyel (átlagkeresetük havi ezer dollár), míg a „személyi” testőrök száma mindössze 44.
Az orosz állami vezetés „fenntartására” egyébként összesen 1,9 milliárd dollárt szánt az 1997-es orosz költségvetés. A pótköltségvetés előírásai szerint ezt az összeget harmadával csökkenteni kellett volna, ám úgy tűnik, a törvény nem vonatkozik az elnöki hivatalra, mert csökkenés helyett még emelkedtek is 15 százalékkal tavaly a kiadások. (MTI)