Vissza a tartalomjegyzékhez


Barlangok Budapesten

Kitűnő hétvégi családi program lehetőségét kínálják Budapest barlangjai, melyek kevésbé ismertek ugyan, de kellemes időtöltéssel és érdekes látnivalóval kecsegtetnek.

KŐSZEGI ANITA

Kevesen tudják, hogy az Aggteleki-karszt két nevezetességén, a Baradla- és a Béke-barlangon felül Budapesten, a Rózsadomb felszíne alatt találhatók Magyarország leghosszabb barlangjai. Keletkezésüket a kéregmozgások során megrepedt mészkőtömegnek köszönhetik, mely lehetővé tette, hogy a mélyben levő hévizek a felszínre törhessenek. Ezek a termálvizek feloldották a mészkövet, és a keskeny hasadékokat évtízezredek során barlangjáratokká tágították. A terület további emelkedésével a melegforrások is feljebb kényszerültek, így váltak a barlangok szárazzá.
A Szemlő-hegyi barlangot (1025 Budapest, Pusztaszeri út 35., telefon: 325-6001) a szomszédos épület alapozásához szükséges kőfejtés során fedezték fel 1930-ban. Felmérését és tudományos vizsgálatát hamarosan megkezdték, de a barlang nyilvános látogathatósága egészen 1986-ig váratott magára, ekkor nyílt meg a barlang mintegy 2 km hosszú kiépített járata az érdeklődők számára. A barlang fő jellegzetessége a szőlőfürtre emlékeztetô borsókövek és kővirágok, melyek anyaga a meleg vízből kiváló aragonit, a kalcium-karbonát egyik módosulata.
A Szemlő-hegyi barlangtól tíz percre található a Pálvölgyi barlang (1025 Budapest, Szépvölgyi út 162., telefon: 201-7463), melyet 1904-ben fedeztek fel. A barlang hossza a folyamatos kutatásoknak köszönhetôen ma már eléri a 6,5 km-t, bár jelenleg egyes részei karbantartási munkálatok miatt nem látogathatók. A túraútvonal keskeny, magas folyosókon át vezet, miközben a járatokat gömbfülkék, cseppkőképződmények díszítik. A helyenként nehezebb útvonal miatt a barlang látogatását gyermekekkel iskolás kortól kezdődően ajánljuk.
A barlangok nyitvatartási ideje: szünnap hétfő-kedd, hétköznapok 10.00-15.00 óráig, szombat-vasárnap 10.00-16.00 óráig.