Vissza a tartalomjegyzékhez


Ősi fűszerek

Fehér bors
A bors egy cserje bogyója - a fekete bors a növény éretlen, a fehér bors az érett termés (külső héját eltávolítják, azért világosabb). Íze enyhébb, mint a fekete borsé, ezért mézeskalácsot is ízesítenek vele.

Fahéj
Egy fa kérgének belső részét használjuk fűszerként. Por alakban vagy darabosan kapható, de létezik összetekert rúd formában is. A szilvás gombócra szórt fahéjas cukor csak egyike a sokféle felhasználási lehetőségnek. Tehetjük süteménybe (linzertésztába), ostyába, forralt borba.

Kardamom
Tropikus gyömbérfajta növény magjaiból készül, őrölve kapható. Sárga színű, enyhén citromos aromája jól illik a mézeskalácsokhoz.
Koriander
Egy mediterrán fafajta kerek magja, amely csak érett és szárított állapotban ízletes - nálunk is így kerül forgalomba. Uborka, paprika, savanyúságok eltevésénél, káposztafélékhez, de süteményekbe, kenyérbe is szokták használni. Húslevesbe, vadasba is tehetünk néhány szemet.

Vanília
A hosszúkás vaníliarúd egy kúszó orchideafajta virágjából fejlődik ki. A rúd és a belsejében lévő rész egyaránt aromás. Ha megszárítjuk, őrölve is használhatjuk. Íze legjobban cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, kakaóval, csokoládéval, rummal párosítva érvényesül. Ha néhány vaníliarudat porcukorral együtt jól záró üvegbe teszünk, a cukor átveszi az ízét.