Fehér bors
A bors egy cserje bogyója - a fekete bors a növény éretlen,
a fehér bors az érett termés (külső héját eltávolítják,
azért világosabb). Íze enyhébb, mint a fekete borsé, ezért
mézeskalácsot is ízesítenek vele.
Fahéj
Egy fa kérgének belső részét használjuk fűszerként. Por
alakban vagy darabosan kapható, de létezik összetekert rúd
formában is. A szilvás gombócra szórt fahéjas cukor csak
egyike a sokféle felhasználási lehetőségnek. Tehetjük
süteménybe (linzertésztába), ostyába, forralt borba.
Kardamom
Tropikus gyömbérfajta növény magjaiból készül, őrölve
kapható. Sárga színű, enyhén citromos aromája jól illik a
mézeskalácsokhoz.
Koriander
Egy mediterrán fafajta kerek magja, amely csak érett és
szárított állapotban ízletes - nálunk is így kerül
forgalomba. Uborka, paprika, savanyúságok eltevésénél,
káposztafélékhez, de süteményekbe, kenyérbe is szokták
használni. Húslevesbe, vadasba is tehetünk néhány szemet.
Vanília
A hosszúkás vaníliarúd egy kúszó orchideafajta
virágjából fejlődik ki. A rúd és a belsejében lévő rész
egyaránt aromás. Ha megszárítjuk, őrölve is használhatjuk.
Íze legjobban cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, kakaóval,
csokoládéval, rummal párosítva érvényesül. Ha néhány
vaníliarudat porcukorral együtt jól záró üvegbe teszünk, a
cukor átveszi az ízét.