Vissza a tartalomjegyzékhez


Hirtelen halál a vb-n

Közeledik a nyári futball vb, így egyre nagyobb a készülődés a szervezők részéről is. A FIFA világbajnoksági szervezőbizottsága hétfőn ülést tartott Párizsban és több döntést hozott a nyári vb-döntő lebonyolításával kapcsolatban, véglegesítette a szabályokat.
Az egyik legfontosabb újítás, hogy a csapatok készenlétben tarthatnak egy harmadik számú kapust is, akit akkor hozathatnak ki a csapathoz, ha a két kerettag kapusból az egyik megsérül a mérkőzések során. A döntő 32 csapata változatlanul csak 22 fős kerettel indulhat a világbajnokságon, de azt szabadon dönthetik el, hogy ebben kettő vagy három kapust neveznek. Az új szabály tehát azoknak a csapatoknak kedvez, amelyek csak két kapust állítanak be a keretbe, mivel így az együttesben több mezőnyjátékosnak jut hely.
A 22-es keretek benevezésének határideje 1998. június 2., de a nyitó mérkőzés napjáig még lehet változtatni, ha a benevezett játékosok közül időközben megsérül valaki. A vb-döntő első szakaszát a 32 csapat nyolc négyes csoportban körmérkőzéssel játssza. A csoportok első két helyezettje jut tovább, s onnan már egyenes kieséses rendszerben folytatódik a világbajnokság. Ha a csoportküzdelmek végén két csapat között pontegyenlőség jön létre, a nagyobb gólkülönbség dönt, ha az is egyenlő, a több rúgott gól, végül az egymás elleni eredmény az irányadó.
A világbajnokságok történetében először bevezetik a sokat vitatott és a 96-os EB-n már alkalmazott aranygól rendszerét, vagyis döntetlen eredmény esetén amelyik csapat a hoszszabbításban gólt ér el, nyomban továbbjut.
A francia rendezők drákói szigorral fenyegették meg a garázdálkodásra hajlamos szurkolókat. A lelátókon vagy akár azon kívül botrányt okozó futball-huligánokat három évig terjedő börtönnel vagy százezer frank pénzbírsággal sújthatják.