Vissza a tartalomjegyzékhez


Gátügy az Eufrátesznél

Szíria és Irak az Eufrátesz elterelésével vádolja Törökországot, és felszólították az arab országokat, hogy bojkottálják az egymilliárd dollár költséggel épülő új török óriásgát-beruházást. A damaszkuszi külügyminisztérium szerint Törökország néhány évvel ezelőtt már kísérletet tett az Eufrátesz kiszárítására.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A szír vádakat és a török kormány válaszát az Isztambulban megjelenő Al-Wasat folyóirat ismertette. Az Eufrátesz török szakaszán épült Atatürk óriásgát alkalmas arra, hogy egy éven keresztül visszatartsa a folyó vizét - állítja a damaszkuszi külügyminisztérium jelentése, amely emlékeztet arra, hogy Törökország 1990-ben egy hónapra már feltartóztatta az Eufráteszt. Akkor a folyam vízhozama az átlagos 1000 köbméter/másodperc mennyiségről 45-re csökkent. Szíria szerint Ankara megsérti a nemzetközi folyóvizekről szóló ENSZ-egyezményt, amikor a 2,5 millió hektár termőföld öntözésére alkalmas vízmennyiség 80 százalékát saját területén kívánja felhasználni. A Tigris és az Eufrátesz egyaránt Törökországban ered, majd Szírián és Irakon keresztül ömlik a Perzsa-öbölbe.
A vádakat a török külügyminisztérium tagadta, azt állítva: „Szíria politikai ügyet akar a kérdésből kreálni, hogy ürügyet találjon egy Törökország elleni konfliktushoz.” Az ankarai álláspont szerint a Tigris és az Eufrátesz nem tekinthetők nemzetközi víziútnak, és irreálisak az Eufrátesz vízhozamára vonatkozó szír igények is.
Törökország folytatni kívánja a megkezdett nagyszabású építkezéseket a két folyó törökországi szakaszán - állítja a pánarab hetilap. A program következő állomása az egymilliárd dolláros költséggel tervezett Ilsu gátrendszer az Eufrátesszel közös vízgyűjtő területtel rendelkező Tigris folyón. A beruházás költségeihez az ankarai kormány arab befektetőket szeretne megnyerni. Szíria és Irak azonban felszólított a gátépítést támogató vállalatokkal és szervezetekkel szembeni közös arab bojkottra.
A szír-török viszony azóta vált feszültté, hogy az ankarai kormány 1996 februárjában katonai együttműködési szerződést kötött Izraellel. A NATO-tagállam Törökország a térség egyetlen iszlám többségű állama, amelynek támogatására egy esetleges katonai konfliktus esetén Izrael számíthatna. A közös amerikai-izraeli-török hadgyakorlatokra válaszul Szíria bejelentette, hogy az év első felében orosz katonai egységek részvételével több nagyszabású katonai manővert készül megtartani. További konfliktusforrást jelentenek a két ország között a török- iraki területen élő kurdok is. A török kormány többször azzal vádolta Szíriát, hogy fegyverrel és pénzzel segíti az Ankara ellen lázadó kurd felkelőket, akiknek célja egy önálló kurd állam megteremtése.