Vissza a tartalomjegyzékhez


Magyar polgármesterek Jeruzsálemben

A budapesti palesztin nagykövetség levélben figyelmeztette azokat a magyar polgármestereket, akik meghívást kaptak a testvérvárosok világtalálkozójára Jeruzsálembe.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A nyilatkozatban egyebek mellett ez áll: „Az Ihud Olmert nyugat-jeruzsálemi polgármester által összehívott nemzetközi konferencia ellentétben áll a város státusát rögzítő nemzetközi határozatokkal. Bízunk abban, hogy magyar barátaink nem nyújtanak segédkezet e határozatokat sértő cselekményhez.”
A nyilatkozatot a világtalálkozóra meghívott magyarországi polgármesterek két nappal az indulás előtt kapták kézhez. A jeruzsálemi konferencia egy évente változó helyszínen sorra kerülő rendezvénysorozat része volt, amelyen idén 80 ország mintegy 1000 küldöttje vett részt. „A konferenciának testvérvárosi jellege volt, nem akart senki a vendégek közül a város körüli érzékeny politikai kérdésekben állást foglalni” - mondta a Heteknek adott nyilatkozatában a napokban az Év Polgármestere címmel is kitüntetett Dióssy László, Veszprém polgármestere, aki a palesztin nagykövetségnek írt válaszában hangsúlyozta: „Fölkért előadóként sem szándékozom bármely formában érinteni a konferencia helyszínével kapcsolatos tényeket, politikai kérdéseket, azonban nagyon fontosnak tartom, hogy az önkormányzati tapasztalatcserére sor kerüljön, ezért is fogadtam el a meghívást.”
A konferenciára azoknak a városoknak a polgármestereit hívták meg, amelyek testvérvárosi kapcsolatban állnak izraeli településekkel. „Veszprém 1996-ban vette fel a kapcsolatot a Haifa melletti Tirat Carmel városával, amely az izraeli csúcstechnológia egyik központja” - mondta lapunknak a veszprémi polgármester. Dióssy László nyolc éve polgármester, emellett 1994 óta SZDSZ-es országgyűlési képviselő. Jeruzsálemben az önkormányzati érdekérvényesítés lehetőségeiről tartott előadásában e két tisztség összeférhetőségéről elmondta: „Magyarországon a francia modell valósult meg, amely lehetővé teszi a két stallum egyidejű betöltését. Gyakorlati tapasztalataim alapján kijelenthetem, hogy csak a kiegyensúlyozott, konfliktusoktól mentes önkormányzati háttér, és nagy személyes elhivatottság mellett lehetséges mindkét területen sikeres munkát végezni, és eredményesen lobbyzni a parlamentben a város érdekében.”
Veszprém ebben az évben bővíteni készül az izraeli testvérvárosi kapcsolatokat. „Idén októberben fogadjuk városunkban a Tirat Carmel-i zenei konzervatórium 35 diákját, akik a veszprémi zeneiskolásokkal együtt koncerteznek majd. Szeretnénk ezzel is támogatni a magyar és az izraeli fiatalok közti kapcsolatokat, és bízunk abban, hogy ezáltal a jövőben az együttműködés más területeken is tovább bővülhet” - mondta Dióssy László.