Vissza a tartalomjegyzékhez

CSEREKLYEI MÁRTA
A koronatanú váratlan halála

Vasárnap éjjel egy dallasi börtönben meghalt James McDougal, a Clinton házaspárt is érintő Whitewater-botrány koronatanúja. Kenneth Starr, a „Monicagate” ügyében is vizsgálatot folytató ügyész szerint McDougal nemrég jelezte neki: „szeretné elmondani az igazságot”.

Az 57 esztendős McDougal halálát szívroham okozta. A hetvenes évek óta James McDougal a Clinton házaspár közeli barátja és üzlettársa volt Arkansasban. Együtt vettek részt abban az ingatlanügyben, amely Whitewater néven került be az amerikai elnök sok szálon zajló botránykrónikájába. Illegális pénzügyi tranzakciókban és sikkasztásban való részvétele miatt Jim McDougalt 1996-ban 84 év börtönbüntetésre ítélték. Miután jelezte együttműködési szándékát Kenneth Starr vizsgálóbírónak, a büntetést három és fél évre csökkentették, így 1999 szeptemberében szabadult volna. „Azért jeleztem együttműködési szándékomat, mert a saját bőrömet akartam menteni” - nyilatkozta McDougal tavaly a CNN hírtelevízióban. „Egyszerűen belefáradtam abba, hogy másokért hazudjak. Azt hiszem, a Clinton házaspár egy olyan tornádó, amely emberek életén söpör át. Én csupán egy vagyok azok közül, akiket maga mögött hagyott a vihar.” A tornádó áldozatai között ott van McDougal volt felesége, Susan is, aki jelenleg kétéves börtönbüntetését tölti.
Az ügy egy 20 évvel ezelőtti telekvásárlással kezdődött. Bill Clinton még Ar-kansas állam főügyésze volt, amikor feleségével, Hilla-ryvel és a McDougal házaspárral együtt elhatározták, hogy 203 ezer dollár államilag garantált fejlesztési hitellel megvásárolnak egy 88 hektáros területet a Whitewater folyó partján, Arkan-sas északi részén. Közösen megalapították a White-water Development Corporation nevű céget azzal a céllal, hogy a területen egy luxus üdülőövezetet hozzanak létre.
Időközben Clintont néhány év leforgása alatt kétszer is megválasztották Arkansas állam kormányzójának. James McDougal gazdasági fejlesztési igazgatóként segített barátjának az új feladatkörben. A két kormányzósági ciklus szünetében Clinton egy időre visszatért a jogi tevékenységhez, McDougal pedig az ingatlan és befektetési üzletekhez. A Whitewater Development Corporation azonban nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket annak ellenére, hogy újabb és újabb állami hitelekkel próbáltak életet lehelni a cégbe. A hiteleket folyósító bank elnöke szintén James McDougal volt, így aligha számított meglepetésnek, hogy a „baráti” kölcsönt a társaság soha nem fizette vissza a banknak. Mivel állami hitelekről volt szó, a csupán a tervasztalon létező Whitewater-üdülőparadicsom végül 60 millió dollárjába került az arkansasi adófizetőknek.
Bill Clinton eskü alatt tett vallomásában tagadta, hogy tudott volna barátja törvénytelen üzleti tranzakcióiról, és azt állította, hogy sem ő, sem felesége nem vettek fel pénzt McDougal bankjából. McDougal viszont azt állította, hogy ő és Clinton együtt állapodtak meg abban, hogy a bank könyveléséből úgy tüntetik el a kölcsönt, hogy azt továbbterhelik egy arkansasi üzletember számlájára. Az ügy tavaly váratlan fordulatot vett, amikor egy elhagyott autóban véletlenül rátaláltak a McDougal bankja által Clinton nevére kiállított 27 ezer dolláros csekkre. A névre szóló, ám beváltatlan csekk eljutott az ügyet vizsgáló Kenneth Starr ügyész irodájába, aki újra elővette a bizonyítékok hiányában elakadt nyomozás aktáit. Starr azonban az időközben kirobbant Monica-ügy miatt kénytelen volt elhalasztani McDougal kihallgatását. Vasárnap Bill Clinton szomorúan vette tudomásul volt barátja halálhírét, és kijelentette: „Jó emlékeket őrzök azokról az évekről, amikor együtt dolgoztunk Arkansasban”.
Kenneth Starr vizsgálóbíró a koronatanú halála kapcsán azt mondta: „Úgy hiszem, James McDougal arra készült, hogy egy magasabb erkölcsi szintre lépve elmondja az igazságot. Hiányozni fog nekünk”.