Vissza a tartalomjegyzékhez


Hajsza a cédulákért

Megkezdődött a kopogtatócédulák gyűjtése, egyre nagyobb fordulatszámra kapcsol a választási kampány. Vidéken nem reménytelen a KDNP helyzete, nagy kérdés viszont, hogy az FKGP vissza tudja-e fordítani a Maczó Ágnes távozása után elveszített kisgazda szavazókat. Az SZDSZ kopogtatócédulái dinamikusan gyűlnek, változatlanul az MSZP áll az élen, s őt követi némileg leszakadva a stabilan második helyen álló Fidesz, árnyékában az MDF-fel. Patkó Sándor, Hajdú Sándor, Kalmár Mónika és Dudás Ákos tudósítása négy megyéből.

VIDÉKI TUDÓSÍTÓINKTÓL


Torgyán József Szentesen. A Kisgazdapárt Európa felé nyit Fotó: MTI

Kecskeméten, a Bács-Kiskun megyei 1. és 2. választókörzetben az SZDSZ-nek hagyományosan jó a szereplése. Mindkét körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjét az SZDSZ adta 1994-ben is, emellett a párt általános támogatottsága elérte a 20 százalékot. Mindkét képviselő ismét megpróbálkozik a parlamentbe jutással, eddigi felmérések alapján jó eséllyel. A 2. körzetben induló Zwack Péternek - bár ő nem tagja az SZDSZ-nek, csupán a párt támogatásával indul - nincsenek jelentősebb ellenfelei, az 1. körzetben induló jelöltet azonban megszorongathatja kihívója, az ismert MSZP-s jelölt. A Tiszakécske központú 3. körzetben indul Lezsák Sándor, de a közhangulat alapján az MSZP jelöltjének sokkal több esélye van a bejutásra. Itt a Fidesznek nincs is saját jelöltje, Lezsákot támogatják. A 4. választókörzetben (Solt-Kunszentmiklós) az MSZP a legtámogatottabb. Bár Fidesz-színekben indul itt Ivanics István, volt KDNP-tag, kérdés, mennyire tudja meggyőzni a választókat a színeváltozás valódiságáról: arról, hogy a Fidesz ugyanazt képviseli, mint a KDNP. Az MDF helyi jelöltje Pálfy G. István, aki az előző választások kimenetelére jelentős hatást gyakorolt hírhedt tévéműsoraival, amelyek nagymértékben elősegítették az MDF súlyos vereségét. Az SZDSZ Kecskeméten kívül erős még az 5. választókerülethez tartozó Kiskunfélegyházán is, bár az előző választások során a kiskunmajsai lakosság szavazatai az MSZP-s jelöltet juttatták a parlamentbe. Az FKGP egyik választási körzetben sem döntöget népszerűségi rekordokat. Nincsen komolyabb bizonyíték amellett, hogy támogatottságuk meghaladná az 1994-ben elért 6-8 százalékos szintet.
A kampány kezdetén több pártvezető is járt Kecskeméten, nyilvános beszédet, nagygyűlést azonban kevesen tartottak közülük. Kuncze Gábor a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon tett látogatást, Demszky Gábor szakmai körben mutatta be az SZDSZ megyei listájának tagjait. A Fidesz - MPP részéről Orbán Viktor hasonlóan szűk kör előtt mutatta be a jelölteket. Nagygyűlést tartott viszont Lezsák Sándor a piarista gimnáziumban, ahová a Kecskeméten viszonylag erős MDF szimpatizánsai közül kétszázan látogattak el. Szabó Ivánnak, az MDNP elnökének ezzel szemben mindössze 6 érdeklődőt sikerült az előadóterembe vonzania.
A héten már kedden megkezdődtek a kopogtatócédula-gyűjtők látogatásai, kevés sikerrel. Ennek egyetlen oka az volt, hogy a postások még csak az értesítők 15-20 százalékát juttatták el a választópolgárokhoz.
Békés megyében a pártok ez idáig igen csendben voltak. Először a KDNP kezdte el a kampányt, melyen Giczy György pártelnök és Gyulay Endre Szeged-Csanád püspöke tartott előadást. Az előadásra a megyéből mintegy 120-an voltak kíváncsiak. Az SZDSZ kampánya március elején Magyar Bálint látogatásával indult. Békéscsabán nagy feltűnést keltett, hogy az SZDSZ 1. számú választókörzetében dr. Lukovics Éva eddigi országgyűlési képviselő nem indul. Bejelentését követően különböző vélemények kaptak szárnyra. A jelöltséget Velkey Gábor, a képviselő-testület oktatási bizottságának elnöke vállalta el. Az eddig eltelt idő bizonyította a döntés helyességét, ugyanis az összegyűjtött ajánlócédulák száma az 1994-es választásokhoz képest sokkal előbb, már 2 nap alatt elérte a szükséges mennyiséget. Az SZDSZ jelöltjei valamennyien az önkormányzat tagjai, és a 7 jelöltnek 18 gyermeke van. A kopogtatócédulák gyűjtése alkalmával az állampolgárok nyitottan fogadták a párt megbízottait, bár eléggé pesszimista hangulat uralkodik a jövőt illetően. Statisztikai adatok alapján az MSZP győzelmét várják, illetve azt, hogy az eddigi kormánykoalíció folytassa munkáját. A 6. számú körzetben indul Vastagh Pál igazságügyminiszter, aki az elmúlt 4 évben kiemelkedő módon fejlesztette térsége infrastruktúráját. Az 5. számú választókörzetben az MSZP színeiben indul a sokat szereplő Szöllősi Istvánné. Érdekességképpen megemlíthető, hogy a KDNP leigazolta az első szabadon választott parlamentből (dupla gombnyomogatás miatt) kizárt Szokolay Zoltánt. (Talán arra gondolnak, hogy Szokolay úr két embert is helyettesíthet az Országgyűlésben, ha bejut.) A Fidesz - Magyar Polgári Párt az MDF-fel közösen indítja Orosháza közelében Varga Istvánt, aki kijelentette: megunta az ellenzéki szerepet, kormányzati pozícióban kíván politizálni. Kijelentése alapján várható az MSZP-hez való csatlakozása. A megyei listákról szólva jellemző, hogy igen nagy tülekedés jellemezte az összeállítást. Sok esetben még a 100. helyre is volt jelentkező. A híresztelésekkel ellentétben, a MIÉP a 3-as választókörzetben nem indította el Csurka Istvánt, aki nem vállalta a megmérettetést. Általánosságban az fogalmazható meg, hogy az elmúlt év alatt a polgárok választási kedve növekedést mutat. A megyében végzett legutóbbi közvélemény-kutatás (Gyula, 1998. január) adatai alapján 61 százalék az SZDSZ-MSZP koalíciót tudná elképzelni 39 százalék ellenében. Az MSZP tartja magát a csendes kampányhoz, nőnapi üdvözleten kívül mást nem közölt le a sajtóban. A MIÉP jelöltje Gyulán Erkel Tibor, a zeneszerző Erkel Ferenc leszármazottja. Békés környékén a 2. számú választókörzetben a kisgazdák többségét várhatóan megosztja az újonnan feltűnt tömörülés, a Maczó-féle Új Szövetség.
Zalában hétfőn kezdték meg az ajánlócédulák kézbesítését, és péntekig kellene azokat eljuttatni a 240 ezer 822 szavazásra jogosult polgárhoz. A dunántúli megye még csak most ébredezik négy éve tartó szendergéséből. A pártok még nem hirdetik magukat színes plakátokon, a szokásos kampánykörutak sem kezdődtek el. Persze azért már némi mozgolódás érezhető. Némely pártok - ahogy ezt négyévente megteszik - március 8-a körül virágosztással próbáltak hatni a (választó)hölgyek érzelmeire. Indul a suttogó propaganda is, és egyre többet hallani a jelöltek neveit. Úgy tűnik, a polgárok többsége nem a pártokban, hanem a jelöltek személyében gondolkodik. Ennek ellenére az esélyes pártok köre és sorrendje az országos várakozásoknak megfelelően alakul itt is: MSZP, Fidesz, SZDSZ, s két körzetben, ahol több a kis település, jó eséllyel indul az FKGP jelöltje.
Gyöngyösön nem lehet érezni, hogy elkezdődött a választási kampány, azon kívül, hogy megkezdődött a kopogtatócédulák gyűjtése. Itt még pártok is alig vannak. Az MDF, az MDNP, a Fidesz és a Kisgazdapárt alapszervezetei jórészt családi alapon szerveződnek, s idényjelleggel működnek: csak a választások idején léteznek, a jelöltek barátai kopogtatnak. Az FKGP-nek például hét alapszervezete van Gyöngyösön, s ezt jószerivel nyolcan alkotják. A KDNP kettészakadt, támogatásuk csekély. Az MSZP szimpatizánsai - akárcsak 1994-ben - nagyrészt házhoz viszik az ajánlószelvényeket. Az SZDSZ aktivistái rohammunkában két nap alatt ezer kopogtató cédulát gyűjtöttek a Gyöngyösön induló Fodor Gábornak és a többi Heves megyei jelöltnek. Országos politikusok mintha kerülnék a környéket, a helyi pártok a központi kampányra várnak.