Vissza a tartalomjegyzékhez


Finisben az szja-bevallás

STRBIK LÁSZLÓ

Közeledik a március 20-ai személyi jövedelemadó-bevallás határideje, amely a nem egyéni vállalkozó magánszemélyeket érinti, akik munkaviszonyukból származó jövedelmük mellett egyéb forrásból is rendelkeznek jövedelemmel, és így önbevallásra kötelezettek. Eddig ebből a körből 748 ezer darab 9753-as számú nyomtatványt vett nyilvántartásba az adóhatóság, bár mintegy 2,5 millió ilyen jellegű szja-bevallásra lehet számítani. Elsősorban azok voltak ilyen frissek, akik több szja-előleget fizettek be a múlt évben, mint amit a bevallásuk alapján fizetniük kell, vagyis ezt a túlfizetést visszaigényelhetik az APEH-től. Eddig 264 ezer adózónak valamivel több mint 6,5 milliárd forint szja-előleget utalt vissza az adóhivatal, akik részben az önbevallók, részben pedig az egyéni vállalkozók közül kerültek ki.
A február 15-i határidőig benyújtandó (9707-es számú) bevallásokból az adóhivatalokhoz eddig megközelítőleg 400 ezer nyomtatvány érkezett az egyéni vállalkozóktól, ami 83-84 százalékos teljesítési arányt jelent, mivel az erre kötelezettek számát előzetesen 473 ezerre becsülték. Az adóhatóság valamennyi egyéni vállalkozótól elvárja a bevallási kötelezettség teljesítését, de csak a rendszeres mulasztók számíthatnak azonnali bírságra. A szankciókról a területileg illetékes elsőfokú adóhatóság dönt, bár a kezdő vállalkozókat és az első ízben mulasztókat először várhatóan csupán felszólítják a bevallás benyújtására.
Az szja egy plusz egy százalékáról 165 ezer nyilatkozat érkezett az APEH-hez. A hibás szja-bevallások aránya valamivel 40 százalék fölött van, ezek túlnyomó többségét az adózó bevonása nélkül javítani tudja az APEH.