Vissza a tartalomjegyzékhez

SZLAZSÁNSZKY FERENC
A pártatlanság őre: Alexa

A híradások és a választási műsorok tisztaságának ellenőrzésére a Magyar Televízió új testületet hozott létre, a Horváth Lóránt ügyvezető elnök által kinevezett Hírtanácsot. A pártatlanság védelmére hivatott, március eleje óta működő szervezet elnöki székét a korábbi politikai elkötelezettségéről is ismert Alexa Károly, a nemrég megszűnt Új Magyarország című napilap volt főszerkesztője foglalta el.

Az ügyről senki nem akar mondani semmit. Név nélkül azonban egybehangzóan állítják az érdekeltek: a jobboldali elkötelezettségéről, korábban szélsőséges hangvételű publicisztikai tevékenységéről ismert Alexa Károly, akit Antall József 1993 végén nem titkoltan politikai küldetéssel nevezett ki az MTI élére, az ellenzék nyomására kapta meg a Hírtanács elnöki székét. A kinevezés az eddigieknél is groteszkebb módon csúfolja meg a közszolgálati televízió pártsemlegességre vonatkozó előírásait - állítják egyes médiaszakemberek. „Kecskére bízták a káposztát” - mondják mások, akik szerint a közszolgálati média körül zajló pártegyezkedések semmibe veszik a médiatörvény előírásait.
A törvény egyébként az esélyegyenlőség és pártatlanság felügyeletét az Országos Rádió és Televízió Testületre (ORTT) bízta. Márciustól az MTV Hírtanácsa is ezt a feladatot látja el. Hogy miért van szükség két szervezetre ugyanazon munka elvégzésére, erre Alexa Károly, a Hírtanács elnöke elmondta: „Jobb, ha az esetleges hibákat, igazságtalanságokat az MTV saját testülete tárja fel, mintha az ORTT nyújt be panaszt.” Magát megnevezni nem kívánó informátorunk szerint Horváth Lóránt szűk körben elismerte: a Hírtanács létrehozásában és vezetője kinevezésében szerepe csupán az okmányok aláírására szorítkozott.
Alexa szerint választási időszakban különösen érzékenyek a pártok. „Csitítgatni, nyugtatgatni kell őket”- mondja. Erre pedig - Alexa úgy látja - egy pártatlan emberekből álló szervezet a legalkalmasabb. Egyesek úgy vélik, hogy a pénzügyi nehézségekkel küzdő Magyar Televízió olyan feladatok elvégzésére hozott létre új testületet, amelyek ellátása az ORTT kötelessége. Kígyós Sándor, az MTV Rt. elnökségi tagja szerint azonban pazarlásról szó sincs. „Nem a Hírtanács fenntartása a drága, hanem a villanyáram” - nyilatkozta kérdésünkre.