Vissza a tartalomjegyzékhez

PAPP ISTVÁN
Aggódik a jobboldal

A kereszténydemokratákat az a veszély fenyegeti, hogy nem kerülnek be a parlamentbe, ezért igyekeznek „jó előre kiállítani a mentő bizonyítványt”. Így értékelte a választásokat ellenőrző iroda létrehozására tett KDNP-s kezdeményezést Gulyás József, az SZDSZ jelöltállító csoportjának vezetője. Torgyán József, az FKGP elnöke ellenben nagyon bölcsnek tartja a felvetést, annál is inkább, mivel tőle származik.

„Jobb félni, mint megijedni” - vélte Hasznos Miklós, a KDNP alelnöke annak kapcsán, hogy pártja a választások tisztaságának ellenőrzése érdekében összefogásra szólította fel az ellenzéki pártokat egy jobboldali választási iroda felállítására. Mint mondta: nem a hivatalos apparátusban kételkednek, de „mindig voltak buzgómócsingok”. Bár számos - törvényben biztosított - lehetőség kínálkozik a választások tisztaságának ellenőrzésére, a kereszténydemokraták kitartanak elhatározásuk mellett. Az Országos Választási Bizottság nem kommentálta a kezdeményezést, de mint elmondták: a KDNP-nek joga van ilyen szervezetet létrehozni.
A kereszténydemokraták elképzelése szerint legalább két ellenzéki küldött lenne a szavazókörökben, de vállalnák azt is, hogy a szavazás eredményéről készült jegyzőkönyvek hivatalos másolatait összevetnék a központi számítógép adataival. A KDNP alelnöke úgy véli, erre azért van szükség, mert előfordulhatnak elütések, vagy lehet a rendszerben vírus, amely miatt a központi memória esetleg szavazatokat többszörözhet meg - „bizonyos voksoknál”.
„Ezt egy nagyon bölcs kezdeményezésnek tartom, annál is inkább, mivelhogy tőlem ered” - értékelte Torgyán József, a Független Kisgazdapárt elnöke a KDNP kezébe átcsúszott kezdeményezést. A pár-telnök szerint a csalás lehetősége minden választás esetében fennáll. Az azonban fel sem merült, hogy a kormánypártok is részt vegyenek az ellenőrzésben, hiszen a választási eredmények meghamisításának lehetősége - mint kifejtette - „a hatalomhoz görcsösen ragaszkodóknál fordul elő”.
Nevetségesnek és „technikailag megoldhatatlan hókusz-pókusznak” tartotta a jobboldali választási iroda felállítását Szabó Iván, az MDNP elnöke, míg a kormánypártok egyöntetűen kampányfogásnak és feleslegesnek ítélték a javaslatot. Csákabonyi Balázs, az MSZP közjogi munkacsoportjának helyettes vezetője szerint ez a lépés csak társadalmi békétlenséget kelt. Azt feltételezni pedig, hogy valaki választási csaláshoz folyamodhat „tisztességtelen, megalapozatlan, megtévesztő és sértő azokra nézve, akik a választás lebonyolításában részt vesznek” - jelentette ki a politikus.
Gulyás József (SZDSZ) a kérdéssel kapcsolatban elmondta: mivel a KDNP-t komolyan fenyegeti az a veszély, hogy be sem jut a parlamentbe, már előre igyekszik kiállítani a „mentő bizonyítványt”. Ugyanakkor az iroda felállításának oka lehet az is - folytatta -, hogy egyes ellenzéki pártok országosan alulszervezettek és pártonként nem rendelkeznek annyi aktivistával, hogy jelenlétük minden szavazókörben biztosítható legyen.