Vissza a tartalomjegyzékhez

GYŐRI ZSOLT
Oszlik Bős körül a köd

„Minden magyar állampolgár százezer forinttal van benne tervben” - közölte lapunkkal Illés Zoltán, a Fidesz - MPP alelnöke a nyilvánosságra került keretmegállapodás költségvonzatáról. Majer István, a magyar tárgyalódelegáció helyettes vezetője szerint csupán „torz számok röpködnek a levegőben a közvélemény hergelésére”.

Pokorni Zoltán, a Fidesz - MPP frakcióvezető-helyettese az egyik napilapnak nyilatkozva elmondta: most már érti, miért titkosították a megállapodás tervezetét. Olvasatukban ugyanis a kormány az új gát megépítésére szánt 600 milliárd forinton túl további anyagi terheket kíván a polgárok nyakába varrni. Illés Zoltán, a Fidesz alelnöke lapunk kérdésére rámutatott: a megállapodás-tervezet az eredeti 1977-es szerződésben foglaltak megvalósítását írja elő - tehát 50 százalékban fizetnénk azt, amit a szlovák fél felépít. A fiataldemokraták számításai szerint ennek költségei több mint 900 milliárd forintra rúgnak, vagyis - mondta Illés - „a csecsemőktől a haldokló öregekig minden magyar állampolgár százezerrel van benne a buliban”.
A Napkelte csütörtök reggeli adásában Nemcsók János államtitkár a Fidesz politikai retorikáját az „útszéli politizálás szócsövének” minősítette. Majer István, a magyar tárgyalóküldöttség helyettes vezetője ugyanerre lapunknak úgy reagált, hogy csupán „torz számok röpködnek a levegőben a közvélemény hergelésére”, ennek alapján azonban nem lehet szakértői vitát kezdeményezni. Majd leszögezte: „ha valaki a valóságból indul ki és nem politikai célok vezérlik, akkor a beruházási összeg nem lehet több 300 milliárd forintnál”.
Vargha János, a Duna Kör elnöke a Heteknek elmondta: a teljes dokumentum ismeretében rosszabbnak és hátrányosabbnak látja a magyar érdekek képviseletét. Vargha a Fidesz költségfelvetéséről nem tudott érdemben nyilatkozni, de elképzelhetőnek tartja, hogy ez lesz a végső összeg.
A vízlépcső körüli politikai-szakmai vita mellett továbbra is tart a nyilatkozatháború a kormány által titkosított keretmegállapodás szerdai nyilvánosságra hozataláról. Kiss Elemér kormányszóvivő szerint a Népszava megsértette az állami és szolgálati titokról szóló törvényt, és a Büntető Törvénykönyvbe ütköző cselekményt követett el. H. Bíró László, a Népszava főszerkesztője viszont arra hivatkozik, hogy a tervezet semmilyen titokminősítést nem tartalmazott, s az olvasóknak jogában áll mindent tudni a Duna-ügyről. Az ellenzéki pártok és a Duna-mozgalom képviselői élesen bírálják a kormányt, és aggodalmaik igazolását látják a nyilvánosságra hozott dokumentum ismeretében. A koalíciós pártok viszont úgy vélik: most legalább kiderült, hogy a kormány eddig sem titkolt semmi lényegeset.