Vissza a tartalomjegyzékhez

GYÖRKÖS ZOLTÁN
Közvetlen pártbefolyás alatt a magyar média

Jogilag szabad a magyar sajtó, de a gyakorlatban a szabadság érvényesülésének sokféle akadálya van - így összegezhető a különböző újságírói tömörülések véleménye a sajtószabadság mai helyzetéről. Ezen akadályok megítéléséről ugyanakkor részben eltérően nyilatkoznak.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége úgy ítéli meg, hogy a médiatörvény az újságírók szakmai és érdekvédelmi szervezetei számára még a lehetőségét sem adja meg a közszolgálati médiumok ügyeibe történő érdemi beleszólásnak. Ezért a MÚOSZ - amely a legnagyobb újságírói tömörülés - 1998-ban nem kíván részt venni a közszolgálati médiumok felügyeletét ellátó kuratóriumok munkájában. A döntésről szóló közleményben leszögezik: nemcsak a kuratóriumok öszszetételével vannak súlyos gondok, „hanem problémát jelent a munkájukban tapasztalható közvetlen pártpolitikai befolyás” is. Ez mások szerint a sajtó egészére is jellemző.
Wisinger István, a MÚOSZ elnöke szerint a sajtószabadság korlátai a gazdasági megszorítások formájában burkoltan jelennek meg. „Az újságírók anyagilag kiszolgáltatott helyzetben vannak” - mondta lapunknak. A MÚOSZ egyébként indokoltnak tartaná a médiatörvény újraalkotását, amit az újonnan választott parlament végezhetne el.
Kósa Csaba, a jobboldali pártokhoz közelálló Magyar Újságírók Közösségének elnöke úgy véli: ,,Nincs ott sajtószabadság, ahol a közszolgálati médiában - a rádióban, a televízióban - nem lehetnek jelen értékalapon bizonyos újságírók. Márpedig nálunk csak meghatározott kör készíthet műsorokat a fenti intézményekben.”
Jósfay György, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének főtitkára szerint a „sajtókiskirályoknak is meg kellene tanulniuk, hogy a tulajdonukban álló lapokat nem illik befolyásolni”. Azt viszont pozitívumként említette, hogy mindezek ellenére ,,az általános igazságok és a katolikus értékek” háttérbe szorítása kevésbé érzékelhető a magyar sajtóban.