Vissza a tartalomjegyzékhez


Adják-veszik a kopogtatócédulákat

TUDÓSÍTÓINKTÓL

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 13-as választókörzetben hétfő óta aktív kereskedés folyik az ajánlószelvényekkel - elsősorban roma származású „brókerek” közvetítésével. A kopogtatócédulákat főleg szegény családoktól (cigányok lakta területeken) és nyugdíjasoktól vásárolják fel a jelenleg beállt 100-300 forint közötti árfolyamon. A cédulákat aláírva, de kitöltetlenül veszik át, így az értékesítést semmi nem korlátozza. Csütörtökön az egyik „kereskedő”, B. L. mezőkövesdi lakos darabonként 500 forintos áron lapunk munkatársának kínálta megvételre portékáját. B. L. az alku lehetőségét is felkínálta a 100 darabos készletre, mondván: „Aki többet ad érte, annak adom!” B. úr egyébként ingyen szerezte be az „értékes” papírokat a környéken élőktől, így a választások nem jövedelmeznek rosszul: a haszonkulcs igazán elfogadható.
A megbízók személyére vonatkozóan több helységben (Mezőkövesd, Bogács, Sály) két képviselőjelölt neve is felmerült, de az érintettek kérdésünkre elítélték „az efféle piszkos módszereket”, és közölték: a kopogtatócédula-kereskedelemhez semmi közük.
Az egyik faluban a parlamenti választások felelevenítették a cserekereskedelem intézményét is: némelyek a cédulákat krumpliért árulták, másoknál az ellenértéket liszt és/vagy cukor képezte.
Megindult tehát a harc a kopogtatócédulákért, melynek legváltozatosabb formái jelentek meg néhány nap alatt: Mezőkövesden az egyik roma családtól megtudtuk, hogy ha az ajánlószelvényüket másnak mernék adni, mint a házukat építő vállalkozónak, aki történetesen az önkormányzat egyik képviselője, akkor az építkezés leáll. Úgy tűnik, ezek a kis cédulák ma sokat érnek a piacon, bár a választáskor szavazatot senkinek nem jelentenek majd.

(Háttér: )