Vissza a tartalomjegyzékhez


Összecsukták az atomernyőt

Moszkva felett februárban szép csendben összecsukódott az „atomernyő”: az orosz hadsereg különösebb kampány nélkül visszatért a főváros légterének „hagyományos” rakétákkal való védelméhez. Az orosz fővárost és körzetét védő rakétaelhárító rendszer működését még most is titkosan kezelik, bár korábban cikkezett a moszkvai sajtó arról, hogy súlyos gondok vannak az „atomernyővel”. A Moszkvát védő rakétaelhárító rakétarendszer még az ötvenes években kezdett kiépülni, azzal a céllal, hogy megvédje az amerikai interkontinentális rakéták csapásaitól a szovjet párt- és állami vezetést, a fegyveres erők parancsnoki állásait, valamint az ország egyik legfontosabb ipari körzetét. A kazahsztáni lőtéren 1961. március 4-én próbálták ki sikerrel a világ első rakétaelhárító rakétáját, a B-1000 jelzésű fegyvert, amelyről Nyikita Hruscsov diadalittasan így nyilatkozott: „Rakétáinkkal most már akár a legyet is szemen találhatjuk.”
A szovjet hadiiparnak azonban ez sem volt elegendő, s kihasználva a moszkvai vezetésnek az amerikai rakétatámadástól való félelmét, azzal a javaslattal állt elő, hogy nukleáris robbanótöltetet is helyezzenek el a légvédelmi fegyvereken. A szovjet katonai szakértők azzal érveltek, hogy csakis az atmoszféra feletti atomrobbanás lesz képes megállítani a Moszkva ellen indított ballisztikus rakéták tömegét. Jurij Haritonov akadémikus vezérletével az Arzamasz-16-ban (a mai Szárovban) lévő nukleáris központban ki is fejlesztették a különleges robbanótöltetet.
Ezek az atomtöltetek azonban az évek során sohasem kerültek fel a légvédelem rakétáira, csak az indítóállások közelében tárolták azokat. (Az 1972-ben a rakétaelhárító rakétarendszerekről kötött szovjet-amerikai szerződés 100 darabra korlátozta e légvédelmi - nyugati kódjelek szerint „Sárcipő” és „Gazella” típusú - rakéták számát.) Ennek ellenére még a szovjet szakértők is óvtak esetleges bevetésüktől, mert úgy vélték, hogy a légtéri robbanás végzetes károkat okozna a fővárosnak és lakosságának, akár egész kerületek néptelenedhetnek el.
A moszkvai atomernyő sorsa eldőlt az ellentábor javára: a józanabb megközelítés mellett minden jel szerint a pénzügyi megfontolások is komoly súlylyal estek latba, hiszen a nukleáris töltetek fenntartása, megújítása nem olcsó mulatság. A rakétaelhárító rakéták ugyanakkor szolgálatban maradnak, s új típusok is hadrendbe álltak. Az orosz gazdaság ennél többet nem is nagyon bírna el - vélekedett Vlagyimir Jakovlev vezérezredes, az orosz hadászati rakétacsapatok főparancsnoka. Az orosz tábornok szerint az RSZ-18-as és a „Sátán” jelzésű nehézrakéták korszerűsítésére sincs elegendő pénz. (MTI)