Vissza a tartalomjegyzékhez

KULIFAI GYULA
Irány a Velencei-tó

A Velencei-tóról az emberek többségének a napozás és a fürdés jut eszébe, pedig a tó északi oldalán több nevezetes kirándulóhely várja a természetkedvelőket.
Pákozdtól elindulva a zöld vagy a sárga-piros jelzésű ösvényen eljuthatunk az úgynevezett ingókövekhez. A pákozdi ingókövek hatalmas (körülbelül 2-5 méteres), látványos kőtömbök, melyek megmászása a gyerekek számára is maradandó élményt jelenthet. Innen továbbindulva a Gránit tanösvényen tehetünk szép körtúrát (2-3 óra).
Pákozd és Sukoró között az út elágazik a Velencei-tó felé, ennek mentén találhatjuk a Pákozdi Arborétumot. Ez a hely önmagában is megér egy kirándulást. Tájmúzeum, kilátó és gyönyörű park biztosítja a hasznos és kellemes időtöltést. A park területére érve kis tóban gyönyörködhetünk, horgászásra is van lehetőség, partján focipályát, tűzrakóhelyet találunk.
Sukoró határában védett kőfejtő húzódik meg (gránit-andezit). A falutól a piros háromszög, majd a + jeleket követve elérkezünk az Angelika-forráshoz, onnan kis kitérővel a Pákozdvárhoz és a Bárcaházi-barlanghoz jutunk. A túra menetideje körülbelül 3 óra.
Nadapnál földrajzi érdekességet tekinthetünk meg: itt található Magyarország földtanilag legmasszívabb területe, melyet szintezési alappontnak neveznek. Ehhez a helyhez képest mérik hazánkban a tengerszintfeletti magasságot. A felszín alatt ősmasszívum húzódik, emiatt a földkéreg itt nem mozog. A helyet tábla is jelzi.