Vissza a tartalomjegyzékhez


Meciar Szlovákia erős embere

Michal Kovac szlovák köztársasági elnök március 2-án, hétfő délután ünnepélyes ceremónia keretében a Meciar-kormányra ruházta jogköreinek egy részét. A távozó államfőt ezrek búcsúztatták Pozsonyban.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Az elnöki palotában megtartott keddi ülés során a szlovák kormány megbízta Vladimir Meciar miniszterelnököt az államfői jogkörök gyakorlásával. A kormányfő azonnal semmisnek nyilvánította Kovac döntését a közvetlen elnökválasztásról szóló népszavazás újbóli kiírásáról. Meciar - aki nem a közvetlen választást ellenzi, csupán a volt elnök kezdeményezését - egyúttal bejelentette, hogy amennyiben a parlament június végéig nem tud köztársasági elnököt választani, akkor a kabinet kezdeményezni fogja az alkotmány módosítását. A jelenlegi jogi helyzetben ugyanis nincs aki feloszlathatná a parlamentet és kiírhatná az őszi választásokat. Meciar azt szeretné, hogy a közvetlen elnökválasztásra az őszi választásokkal egyidejűleg kerüljön sor. A kormány további intézkedései között döntött arról, hogy a volt elnök által kinevezett ötvenkilenc szlovák nagykövetből huszonnyolcat visszahív. A saját kérésére távozó budapesti szlovák nagykövet, Eva Mitrová utóda Arpád Tarnóczy, a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom képviselője lesz.
A prágai Lidové Noviny című cseh polgári napilap méltatta a leköszönő szlovák államfőt, akiről azt írta: „Kovac az elmúlt öt évben Szlovákia egyetlen olyan alkotmányos tényezője volt, akit a demokratikus külföldön teljes mértékben mindenütt elfogadtak. A Vladimir Meciarral és rendszerével vívott ötéves heroikus küzdelme a demokráciáért és az alkotmányosságért az utódjára hagyott fényes üzenet.” A cseh lap szerint bár az államfőnek voltak tévedései, nem az ő hibája, hogy Szlovákia ma rosszabbul áll, mint megalakulása pillanatában.
Csütörtökön újabb sikertelen elnökválasztási fordulót tartottak a pozsonyi parlamentben. A két jelölt, Ladislav Ballek író és Milan Fogas vasúti pályaőr nem kapták meg a háromötödös többséghez elegendő szavazatot. A következő fordulót március 19-ére tűzte ki a szlovák törvényhozás.