Vissza a tartalomjegyzékhez

BALÁZS IMRE
Virágzik a korrupció

Az igazságügyi minisztérium és a bírósági szervek pénteken tartott megbeszélésén, a szervezett bűnözés és korrupcióellenes harc szerény sikerei hallatán Constatinescu elnök megdöbbenésének adott hangot: „Számomra ez hihetetlen… Nem tudom elhinni!…”. Az Adevarul című romániai napilap úgy véli, hogy a reformintézkedések bevezetése óta az igazságszolgáltatás helyzete tovább romlott.

Az 1996 novemberében hivatalba lépett román elnök - aki választási kampányában határozott fellépést és kemény harcot ígért a bűnözés és korrupció ellen - keserű szavait az igazságszolgáltatás elmúlt évi gyenge eredményei magyarázzák. A beszámoló szerint tavaly Romániában összesen hét korrupciós ügyben született ítélet. Az Adevarul szerint ezek apró bűncselekmények a több százmillió dolláros kárt okozó bankcsődökhöz képest, melyek „főszereplőit” már szabadlábra is helyezték. A kisebb bűncselekmények elkövetői ellenben 3-4 évet ülnek előzetes letartóztatásban, amíg első fokon megszületik ellenük az ítélet.
Az igazságszolgáltatásban bevezetett reformok eredményeképpen a bírók teljes függetlenséget élveznek, ily módon legfeljebb saját lelkiismeretükkel kell „megküzdeniük” a törvények alkalmazásakor. A bírók fizetése egyébként országosan a legmagasabb szinten mozog, ami a megvesztegethetetlenséget hivatott biztosítani.
Az Adevarul úgy véli, hogy a reformintézkedések bevezetése óta az igazságszolgáltatás helyzete tovább romlott. Ezt Emil Constantinescu elnök szavai is alátámasztják : „A nemzetgazdaságot és az állambiztonságot is érintő hatalmas károkat okozó bűncselekmények főszereplőit rendszeresen szabadlábra helyezik, míg az apró ügyek vádlottjaival szemben - akik nem tudnak óriási összegeket védőügyvédekre költeni - szigorúan alkalmazzák a törvényt.”
Gavril Dejeu belügyminiszter is elégedetlenségének adott hangot a korrupció elleni harc eddigi eredményeit illetően: „nem számoltam a jelenség nagyságával és leküzdésének nehézségeivel”. A közmorált pedig meglehetősen rombolja, hogy akinek pénze van, bármit megtehet. A románokat irritálja, hogy „ha valaki sokat lop, annak tisztesség jár, aki keveset, annak börtön”.
A súlyos gazdasági bűncselekmények - pénz és egy jó ügyvéd közreműködésével - akár egyszerű csalássá is degradálhatók, amit maximum két-három év börtönbüntetéssel „honorálnak”, sőt a kiszabott büntetés jó magaviselettel tovább is csökkenthető.

***

A költségvetés véglegesítése előtt Emil Constantinescu államfő kedden este az RMDSZ politikai vezetőivel tárgyalt az elnöki palotában. A tanácskozás során a tanügyi törvénnyel kapcsolatban az államfő megerősítette , hogy a koalíció által elfogadott változatot fogja támogatni. Az RMDSZ azt kérte az államfőtől, hogy lépjen fel a szélsőséges nacionalizmus ellen, amely nemcsak a kisebbségre, hanem az ország európai és euroatlanti integrációjára nézve is veszélyes - mondta Markó Béla, az RMDSZ elnöke.
Amíg a romániai politikusokat költségvetés körüli vita foglalkoztatta, addig Ion Iliescu Románia exelnöke a Zsil völgyében tett látogatása során élesen bírálta a kormányzatot és Emil Constantinescu államfőt. Az Adevarul című romániai napilap szombati száma idézte Iliescu szavait: „ez az ostoba Emil Constantinescu azzal dicsekedett, hogy ha ő lesz megválasztva, 60 milliárd dollár fog Románia fele áramolni”.
Március 15-e közeledtével, a szélsőséges kirohanásairól ismert Gheorghe Funar kolozsvári polgármester sajtóértekezleten jelentette be: nem engedélyezi az RMDSZ számára, hogy Kolozsváron megünnepelje „Magyarország nemzeti ünnepét”. A polgármester kifejtette: ő már engedélyt adott a Román Nemzeti Egységpárt, a Nagy-Románia Párt és a Vatra Romaneasca számára, hogy ezen a napon megemlékezzenek az 1848-as forradalomról. Buchwald Péter Kolozs megye alprefektusa azonban kijelentette: a kormány idén is úgy határozott, hogy együtt ünneplik az évfordulót a magyarokkal.