Vissza a tartalomjegyzékhez


Izraeli–libanoni alkudozás

Benjamin Netanjahu miniszterelnök felajánlotta az izraeli csapatok kivonását Libanonból, amennyiben a bejrúti kormány eleget tesz a biztonsági feltételeknek. Jichák Mordehai izraeli védelmi miniszter a Hezbollah síita szervezet lefegyverzését követeli a Dél-Libanonból való izraeli katonai kivonulás feltételeként.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

„Kivonulásról akkor lehet szó, ha a libanoni kormány és hadsereg ellenőrzése alatt tartja Dél-Libanont és lefegyverzi az ellenséges elemeket, a Hezbollahot” - mondotta Mordehai az izraeli rádiónak.
Időközben a Moszkvában tárgyaló Natan Sharansky ipari miniszter felszólította Oroszországot, hagyjon fel Irán nagy hatótávolságú ballisztikus rakétaprogramjának támogatásával - írja a Haarec című izraeli lap. „Nem csupán az orosz közreműködés leállítását kérjük, hanem azt is, hogy Moszkva tegyen meg minden tőle telhetőt az orosz állampolgárok effajta tevékenységével kapcsolatban” - mondta Sharansky, aki azt állította, hogy amerikai és izraeli szakértők szerint „nagyon kevés idő maradt. Az iráni fegyverkezési program néhány éven belül teljesen új helyzetet teremthet a térségben”. Izraeli lapinformációk szerint az 1992-93-ban megkötött egyezmények alapján az Oroszország által Iránnak szállított katonai felszerelések teljes értéke eléri a 4 milliárd dollárt. A vádakat cáfolva Szergej Jasztrzsembszkij orosz elnöki szóvivő kijelentette: „Nem sértettük meg, nem sértjük meg s nem is fogjuk megsérteni a rakétatechnológiák terjesztésének tilalmára vonatkozó nemzetközi kötelezettségeinket.”
Eközben a közel-keleti rendezés felgyorsítása érdekében magas szintű titkos tárgyalások kezdődtek - írta keddi számában a Maariv, amely úgy értesült, hogy Izrael egy új tervet tett közzé, amelyben Izrael elismerne egy - a Jordántól nyugatra eső területek 50 százalékán megalakuló - palesztin államot. Az izraeli lap értesülései szerint a palesztinok elutasítják a kezdeményezést. „Úgy véljük, hogy csak amerikai közreműködéssel indulhat újra a békefolyamat” - állítja Abu Mazen, a Palesztin Hatóság elnökhelyettese.
A Haarec című izraeli lap keddi írása szerint azonban Netanjahu arra kérte az amerikai zsidó szervezetek vezetőit, hogy lépjenek fel az amerikai rendezési terv ellen. „Az Egyesült Államok nem kényszeríthet semmilyen megoldást Izraelre, csak Izrael és a palesztinok közvetlen tárgyalásain hozott önálló döntések vezethetnek eredményre” - érvelt Netanjahu.