Vissza a tartalomjegyzékhez


Utolsó figyelmeztetés Iraknak

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Gyilkosnak minősítette az iraki elnököt csütörtökön megjelent nyilatkozatában a brit külügyminiszter, aki szerint a Bagdaddal szemben tanúsított erőteljes nemzetközi fellépéshez éppen az teremt jogalapot, hogy Szaddám Huszein kezéhez vér tapad. Robin Cook, a New Statesman című politikai magazin legújabb számában közölte: Huszein „azon kevesek egyike a világ aktív politikai vezetői között, akik személyesen öltek embert”. Az iraki diktátor „a legvilágosabb példája az olyan politikai vezetőnek, aki egyben terrorista is” - mondta Cook, hozzátéve: ezzel a ténnyel „teljesen összeférhetetlen lenne, ha a nemzetközi közösség megengedné Iraknak tömegpusztító fegyverek birtoklását”.
Cook bírálta a fegyveres beavatkozást nyíltan elvető Franciaország politikáját, „kakukktojásnak” nevezve Párizst, amely szavai szerint„kisebbségbe szorult Európában” a fenyegetést elutasító álláspontjával. A brit külügyminiszter közölte: a bagdadi egyezség aláírása ellenére sem szabad még lábhoz tenni a fegyvert; előbb meg kell várni, hogy a megállapodás kiállja-e a gyakorlati megvalósítás próbáját, s Irak valóban lehetővé teszi-e az ENSZ fegyverellenőreinek zavartalan tevékenységét. „Korai lenne győzelmet kiáltani addig, amíg mindez meg nem történik” - mondta a folyóiratnak adott nyilatkozatában a brit diplomácia vezetője.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa figyelmeztette Irakot, hogy a „legsúlyosabb következmények” származhatnak abból, ha nem hajtja végre a tömegpusztító fegyverek ellenőrzésére vonatkozó rendelkezéseket. Amerikai lapvélemények szerint a határozat az eddiginél szilárdabb nemzetközi jogi alapot teremthet egy esetleges katonai akcióhoz, amennyiben Szaddám Huszein ismét megszegné ígéretét.
A határozati javaslat több módosításon ment keresztül múlt heti beterjesztése óta. A „legsúlyosabb következmények” megfogalmazást Moszkva, Peking és Párizs is erősnek találta, mivel úgy vélték: ezzel Washington és London tetszés szerint értelmezhető felhatalmazást kapna a katonai akciók azonnali megindítására. Végül a megfogalmazás mégis ebben a formában került a határozat szövegébe, de a határozatból kimaradt minden olyan utalás, amely automatikus katonai csapásra jogosítana fel a megállapodások megsértése esetén.
A BT-határozattal kapcsolatban Bill Clinton hangsúlyozta, hogy a Kofi Annan ENSZ-főtitkár által kidolgozott megállapodásból és a hétfő este jóváhagyott határozatból következően az iraki hatóságoknak semmilyen módon sem szabad akadályozniuk az ENSZ különleges fegyverzetellenőrző csoportja tevékenységét. A Reuters hírügynökség szerint: „Az amerikai kormány hivatalosan kihirdetett célja Szaddám Huszein féken tartása, nem pedig megdöntése.” Arra azonban felhívták a figyelmet: „Ez a puding utolsó próbája.”