Vissza a tartalomjegyzékhez


Schröder győzni készül

Az alsó-szászországi választások győztesét, az 54 éves Gerhard Schrödert nevezte meg kancellárjelöltként a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) az őszszel esedékes szövetségi parlamenti választásokra.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS


Gerhard Schröder. Lezárul a Kohl korszak?

Francois Hollande a francia Szocialista Párt első titkára a választási eredmény kapcsán kijelentette „Európa most irányt változtat. A baloldal eszméi immár Európa többségének eszméit jelentik. A legtöbb európai kormányt szocialisták vagy szociáldemokraták befolyásolják.”
Az SPD a szavazatok 47,9 százalékát nyerte el, míg a Helmut Kohl kancellár vezette Keresztény Demokrata Unió (CDU) csak 36 százalékot szerzett. Rajtuk kívül egyedül a zöldek jutottak parlamenti mandátumhoz Alsó-Szászországban.
Schröder - aki a Reuters szerint Tony Blair vállalkozásbarát politikáját vallja - úgy véli: szövetségi szinten akkor számíthat győzelemre, ha sikerül a konzervatív CDU és a liberális FDP választói köréből is támogatókat szereznie.
„A Kohl-korszak véget ért” - jelentette ki győzelme után Schröder a CNN hírtelevízióban. A német politikus soha nem rejtette véka alá: élete egyik fő célja a kancellári szék megszerzése. Kohl kancellár, aki tizenhat éve gyakorolja a vezetést, és ezzel Európa legrégebb óta hatalmon lévő politikusa, nagyon csalódottnak mondta magát. Leginkább azt hangoztatta, hogy a választópolgárok most csak az SPD-n belüli hatalmi harcot döntötték el, mely a liberálisabb Schröder és a hagyományos szociáldemokrata értékeket képviselő pártelnök, Oskar Lafontaine között dúlt.
„A Gerhard Schröder vezette szociáldemokraták vasárnapi tartományi választási győzelme után a Kohl-korszak végének közeledtére vonatkozó kijelentéseket immár nem lehet légből kapott választási jelszónak minősíteni” - állapította meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A jelenlegi kormánypártokhoz közel álló tekintélyes konzervatív lap szerint az alsó-szászországi voksolás után nőtt annak valószínűsége, hogy az őszi országos választás után szociáldemokrata- zöld koalíció váltja fel az országot majdnem tizenhat éve kormányzó keresztény-liberális kormányt. A németek ugyan szeretnek ragaszkodni a megszokott dolgokhoz, de tudják, hogy a „csak így tovább” jelszava ma már nem tartható fenn - mutatott rá a német lap.
A Handelsblatt szerint a legutóbbi felmérések azt mutatják: „A közvélemény a Helmut Kohl vezette kormány gazdasági szakértelmét kevesebbre értékeli, mint az ellenzékét. Hasonló volt a helyzet a briteknél is, s a konzervatívok ezért veszítettek Blairrel szemben. Schröder elég ügyes ahhoz, hogy ne vonja majd kétségbe Kohl történelmi érdemeit. Ám a választásokat kül- és Európa-politikával nem, csak bel- és gazdaságpolitikával lehet megnyerni” - állapította meg a düsseldorfi gazdasági lap.
A francia sajtóban is nagy visszhangot váltott ki Schröder győzelme. Jean-Pierre Chevenement szocialista belügyminiszter kijelentette: „Lezárult egy fejezet.” A konzervatív Le Figaro szerint a német szociáldemokrata politikus komoly veszélyt jelent Kohl számára. A tartományi miniszterelnök „más, mint elődei, ő Bill Clinton-hoz és Tony Blair-hez hasonlóan a liberális baloldaliságot személyesíti meg, amely a munkáltatók széles körében is hatásos lehet”. A Libération úgy véli: a 67 éves Kohl sokak szemében a „mozdulatlanság és ötmillió munkanélküli kancellárja”. Egy esetleges szociáldemokrata német kormány Európa-politikáját elemezve a Le Monde azt állítja: „Schröder Németországa nem fog tétovázni, hogy brutálisan képviselje érdekeit a partnerekkel szemben. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy integráló szerepet játsszon egy szélesebb európai program során.”