Vissza a tartalomjegyzékhez


Az osztrák bíborost Pannonhalmára száműzik ?

A News osztrák hírmagazin csütörtökön megjelent számában azt állítja, hogy a pannonhalmi bencés apátságba helyezik át Hans Hermann Groer osztrák bíborost. „Minden alapot nélkülöz az a hír, amely szerint Groer bíboros új tartózkodási helyeként állítólag a Pannonhalmi Főapátság is szóba került” - áll a bencés apátság által kiadott nyilatkozatban.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Pálmai Godofréd perjel a Hetek kérdésére elmondta: „A bencés monostorok önállóak. Központilag elrendelt áthelyezés még a kongregáción belül sincsen.”
Mint ismeretes, a most 79 éves Groert több kispap azzal vádolta, hogy göttweigi bencés apátként állítólag szexuális függőségben tartotta őket. A kilencvenes évek elején egy újabb vád nyomán Groer lemondott a bécsi püspökségről, majd ez év elején egy kolostor priori székéből is elmozdították. „Nyilvánvaló, hogy nem véletlenül mondott le annak idején bécsi hercegprímási posztjáról, és vonult vissza teljesen” - mondta lapunknak a bíboros elleni vádakkal kapcsolatban Pálmai Godofréd perjel, aki szerint „ezek belső - hogy úgy mondjam - gyónási dolgok. Nem tudok róla, hogy ilyesmi egyházi törvénykönyvben szerepelne. Nem is hiszem, hogy ez bármikor aktuális volna egy 80 felé járó embernél”.
A pannonhalmi vezető szerint ennek ellenére a Groer körüli botrány „borzasztó kellemetlen, politikai-társadalmi jellegű história”.
Az osztrák lap egy, az egyházi viszonyokat jól ismerő „magas rangú személyt” idézve azt állította: Groer eltávolítása Ausztriából azért lett sürgős, mert a nyáron Ausztriába látogat II. János Pál pápa. „A pápai miséken a bíborosok együtt vesznek részt a Szentatyával. Képtelen helyzet lenne, ha a televíziós kamerák csak Groer bíborosra szegeződnének, a kommentátorok pedig megjegyzéseket tennének.” A cikkíró szerint a római rendi kongregáció arra gondolt: Groernek „levegőváltozásra” van szüksége. Így - a News szerint - „nagy a valószínűsége annak”, hogy Groer a pannonhalmi bencés apátságba kerül. A lap megfogalmazása szerint Groer itt jó kezekben lesz, hiszen sok ottani testvér és atya jól beszél németül, és mindnyájan „irgalmasak”.
Időközben Marcel Rooney amerikai bencés apátsági prímás vezetésével hétfő délután vatikáni küldöttség érkezett a göttweigi apátságba, s megkezdte a vizitációt. Marcel Rooney megérkezése után a sajtónak kijelentette, hogy egy Groerrel folytatandó beszélgetés nem része megbízatásának, de szeretne segíteni a rend szerzeteseinek és egész közösségének. „Mindenkit meghallgatok, de a vizitáció eredményét csak a Szentszékkel közlöm majd”- tette hozzá. A súlyos vádakkal illetett bíborost tíz napja magánkihallgatáson fogadta a pápa. Osztrák egyházi megfigyelők szerint a katolikus egyházfő adott engedélyt arra, hogy a vatikáni vizitáció előtt néhány nappal négy vezető osztrák püspök nyilatkozatot adjon ki: ebben annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy megalapozottak a Groer ellen felhozott vádak.