Vissza a tartalomjegyzékhez

PAPP ISTVÁN
Tanulmányi hitelrendszer

Százötven milliárd dolláros világbanki hitelről szóló szerződést írt alá Magyar Bálint kultuszminiszter Washingtonban. Az összeg kizárólag a magyar felsőoktatás fejlesztésére fordítható. A magyar államnak további százmillió dollárral kell a költségekhez hozzájárulnia. A finanszírozandó célok között szerepel a szeptembertől bevezetésre kerülő tandíjhitelrendszert felváltó tanulmányi hitelrendszer kiépítése is.

Pockodi Balázs szakértő, a tandíjhitelrendszer kidolgozója arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Művelődési és Közoktatási Minisztérium (MKM) mintegy két év múlva tervezi az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában nagy sikerrel működő tanulmányi hitelrendszer bevezetését. Ezekben az államokban a hitel nem szociális alapon, hanem alanyi jogon jár, vagyis minden hallgatót megillet. Az új konstrukció bevezetésének oka az, hogy az MKM számításai szerint jelenleg egy állami felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatójának a megélhetéshez mintegy harmincezer forintra van szüksége. Ennek a kisebbik részét teszi ki a tandíj, amelynek maximális összege jelenleg hétezer forint. A tárca ebből arra a következtetésre jutott, hogy a problémát nem elsősorban a tandíj jelenti, hanem az, hogy magasak a megélhetéshez szükséges egyéb költségek. A tanulmányi hitelrendszer ezen úgy kíván segíteni, hogy a bankok által folyósított hitel nemcsak a tandíj fedezésére vehető igénybe, hanem a megélhetéshez szükséges egyéb kiadások kifizetésére is. A tandíjhitel és a tanulmányi hitel - ez utóbbi bevezetése esetén - így várhatóan egybeolvad.
A konstrukció egy hosszú lejáratú (20-25 év) hitelt foglal magába, amely a bankok számára igen nagy nyereséget biztosít, de a jövőbeni fizetések mértékének bizonytalansága, illetve az egyre növekvő munkanélküliség miatt a kockázat is meglehetősen magas. A rendszer működéséhez ezért mindenképpen szükség van egy magas alaptőkével rendelkező hitelgarancia-alap létrehozására. Az alap létrehozását, illetve a rendszer bevezetésének költségeit a világbanktól a felsőoktatás fejlesztésére kapott százötven millió dolláros hitel egy részéből kívánja a tárca finanszírozni.