Vissza a tartalomjegyzékhez

STRBIK LÁSZLÓ
Ráígérnek

Nem járunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk: a Fidesz-program és a múlt heti számunkban már bemutatott Független Kisgazdapárt gazdasági programja mintha ugyanabból az agyból pattant volna ki. Ennek oka lehet az a paradox helyzet, ami a májusi parlamenti választásokat megelőzi. Tudniillik az, hogy míg négy évvel korábban könnyebb volt kritizálni az akkori ellenzéknek a lejtőn lefelé haladó gazdaságot és vele szemben egy üdvösebb pénzügyi programot kínálni, addig - minden gazdasági mutatót figyelembe véve - a jelenlegi iránnyal és pozitív eredményekkel szemben igen nehéz valami egészen más utat mutatni. Legfeljebb a nemzeti össztermék (GDP) erre az évre előrejelzett 4 százalékos növekedését próbálják felüllicitálni. A fiataldemokraták az elkövetkező négy évre átlagosan 5-7 százalékos gyarapodást ígérnek, ami mindenképpen merész ígéret. Némi különbség a kisgazdák programjával szemben, hogy egyéb tekintetben lényegesen kevesebb konkrétumot tartalmaz, ami óvatosságot és némi előrelátást mutat, mivel esetleges hatalomra kerülésük után két-három évvel a talányosan megfogalmazott előrejelzéseket nehezebb lesz számon kérni rajtuk.
A Fidesz szerint a gazdaságpolitikát egy csúcsminisztériumra kell bízni. Ez azt is jelentené, hogy az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium a jelenlegi formájában megszűnne. Arra törekednének, hogy tíz év alatt megkétszereződjenek a gazdasági teljesítmények, és ezzel együtt az életszínvonal is. Egyidejűleg - mintegy 7 százalékos gazdasági növekedés fenntartása mellett - céljuknak tartják az adóterhek jelentős csökkentését. Úgy vélik, hogy akár az 50 százalékos társadalombiztosítási járulék-, illetve adótehercsökkentés sem jelentene tetemes bevételkiesést az államnak. Sőt, a társasági adó két évvel ezelőtti csökkentésének tapasztalataira hivatkozva a mérséklésből többletbevétel is származhatna. A Fidesz gazdaságpolitikája szerint az adókat elsősorban nem a jövedelmekre, hanem a fogyasztásra, a forgalomra kellene kivetni. Ami azt jelenti, hogy a személyi jövedelemadó és a társasági adó mértékének csökkentésével szemben növelni kellene az általános forgalmi, a fogyasztási, valamint a jövedéki adóból származó bevételeket. Ez utóbbiak emelése azonban magával hozná a fogyasztói árak növelését, mivel így vagy az áfa amúgy is igen magas, 25 százalékos felső kulcsát kellene emelniük, vagy az eddig nullakulcsos termékekre kellene kivetni 12-25 százalékos adót.
A Fidesz-program célja, hogy megszüntesse azt a helyzetet, hogy minden tisztességes munkával megtermelt száz forintból több mint hatvan az állam zsebébe vándoroljon, bár e jószándékú törekvés megvalósításának módjáról hallgat az eddig nyilvánosságra hozott program.
A Fidesz elhibázottnak tartja az autópályadíj beszedésének jelenleg erőltetett, sorompós rendszerét, e helyett az éves matricás engedélyek kiadásának a híve. A gyest, a gyedet és a családi pótlékot ismét alanyi jogúvá tennék, ami automatikusan évente követné a pénzromlás mértékét. A lakásépítéssel kapcsolatos áfa visszaigénylését újra visszaállítanák, és az építőanyagokat terhelő adókat csökkentenék, ezzel serkentve az otthonhoz jutás esélyeit.
Az ígéretek tetszetősek, hatékonyságuk azonban megkérdőjelezhető: a korábbi évek gyakorlata azt mutatja, hogy az „átlagválasztót” legkevésbé a gazdasági programok befolyásolják döntésében - bármennyire vonzóak legyenek is -, inkább szimpátiájára és tapasztalataira hagyatkozik.