Vissza a tartalomjegyzékhez

BALÁZS IMRE
A Valutaalap hajthatatlan

Hetek óta zajlik a huzavona a román kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között, ami kis híján kormányválsághoz vezetett. Nem véletlen, hiszen az IMF a segélycsomag fejében olyan szigorító intézkedéseket követel, amit a szűkös gazdasági körülmények között élő lakosság nehezen viselne el. Kormányhoz közel álló politikusok szerint az IMF-javaslatok megvalósítása akár társadalmi robbanást is kiválthat.

Victor Ciorbea miniszterelnök megértést kér az ellenzéktől és a szakszervezetektől, de kérdéses, hogy a kormánynak van-e elég kapacitása és bátorsága a népszerűtlen gazdasági intézkedések véghezvitelére. A gazdasági reform során a költségvetés 40 százalékát kell majd a kormánynak a reform szociális következményeinek enyhítésére fordítania.
John Hill, a nemzetközi pénzügyi szervezet bukaresti irodájának vezetője elmondta, hogy az IMF 37 százalékosnál magasabb inflációt nem fogad el. Ciorbea miniszterelnök viszont kijelentette, hogy az inflációt 45 százalékra tervezik, a költségvetési hiány pedig 3,6 százalék lesz.
Kedden este Emil Constantinescu államfő az RMDSZ vezetőivel találkozott a Cotroceni palotában, ahol az RMDSZ parlamenti támogatást ígért az államfőnek. A Curierul National című lap hétfői jelentése szerint a román kormány jóváhagyta az idei privatizációs tervet, amelyben 2745 vállalat magánkézbe adása szerepel, közte 200 bányáé és hat banké. Daniel Daianu román pénzügyminiszter szerint a költségvetési hiány csökkentése érdekében emelik az üzemanyagra kivetett illetéket, ami a benzin árának mintegy 50, a gázolaj árának 25 százalékos növekedését eredményezi majd.