Vissza a tartalomjegyzékhez


Növekvő éhínség Észak-Koreában

Észak-koreai hírügynökségi jelentések szerint a napi gabonaadagot a januári 30 dekáról 10 dekára csökkentik, de két hét alatt így is kifogynak a raktárkészletek. A helyi szakértők túlzásnak tartják ezt az állítást, a nemzetközi ügynökségek szerint viszont a helyzet annyira rossz, hogy túlzásról nemigen lehet szó.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Az emberek a mezőket járják, füveket, gyökereket keresnek, hogy ne éhezzenek. Hongkongi értesülések szerint a három éve tartó észak-koreai éhínségnek eddig 2 millióan estek áldozatul. A jelenlegi World Food Program 7,5 millió embert érint Észak-Koreában, ami a lakosság egyharmadát teszi ki. Ilyen mértékű nemzetközi erőfeszítés az 1980-as évek Etiópiájára emlékeztet. Az éhínség okát mindkét esetben természeti katasztrófával magyarázták a helyi vezetők, valójában azonban nem erről van szó - állítja az Economist című gazdasági hetilap. Árvizek ugyanis nem magyarázzák azt, hogy a kórházakban nincs elegendő gyógyszer, és hogy a második világháború idejéből származó sterilizálógépek vannak forgalomban. Ezek inkább a rossz gazdálkodás klasszikus jelei.
A súlyos élelmiszerhiánnyal küszködő észak-koreai kormány három év után ritka őszinteséggel kongatta meg a vészharangot, és kifejezte háláját a nemzetközi segítségért.
Az Economist szerint Észak-Korea totalitárius rezsimje - Etiópiához hasonlóan - az emberek szenvedését használja arra, hogy zsarolja az EU-t és a nemzetközi szervezeteket, hogy adjanak támogatást.