Vissza a tartalomjegyzékhez

CSEREKLYEI MÁRTA
Al-Fajed merénylettel vádol

Fél év után megszólalt a nyilvánosság előtt Diana hercegnő és partnere, az egyiptomi származású Dodi al-Fajed tavaly augusztusi párizsi balesetének egyetlen túlélője. Trevor Rees-Jones, Diana testőre a Mirror című brit lapnak adott interjújában elmondta, hogy a karambol után egy női hangot hallott a hátsó ülésről: „Diana hangja volt, aki Dodit szólította”. A The Independent című lap megkérdőjelezi az alkalmazott módszer és Rees-Jones memóriájának megbízhatóságát, mivel „a volt testőr orvosait Al-Fajed fizette”.

Mint ismeretes, az angol királyi család nem örült annak, hogy Dianát szoros szálak fűzték Dodihoz. Nem vetett volna jó fényt a monarchiára, ha a 15 éves trónörökös, William anyja esetlegesen az Angliában „persona non gratának” minősülő Mohamed al-Fajed milliárdos fiához megy feleségül. Al-Fajed viszont azt állítja, hogy fia a baleset előtti napokban már az eljegyzési gyűrűt is megvásárolta a walesi hercegnőnek.
Al-Fajed - aki úgy véli, a brit uralkodói osztály számos tagja megkönnyebbüléssel értesült a pár haláláról - a baleset után rögtön előállt egy összeesküvési elmélettel, miszerint a karambol nem véletlen baleset volt. A lehetséges összeesküvőket ugyan nem nevezte meg, a Mirrornak azonban a következőket nyilatkozta: „99,9 százalékosan azt hiszem, hogy nem baleset volt. Öszszeesküvésről van szó, és addig nem nyugszom, amíg ki nem derítem, mi is történt valójában.” Al-Fajed alighanem ennek érdekében kezeltette saját költségén Rees-Jonest is. A testőr súlyos fejsérüléseket szenvedett a baleset során, és korábbi állítása szerint nem emlékezett semmire. Egy hosszadalmas pszichiátriai kezelés után azonban elkezdtek visszatérni emlékezetébe a végzetes éjszaka képei. A CNN értesülései szerint az emlékképeket a pszichológus Rees-Jones tudatalattijából bányászta elő, azáltal, hogy „memóriaablakokat” nyitott meg a testőr értelmében. A The Independent című lap megkérdőjelezi az alkalmazott módszer és Rees-Jones memóriájának megbízhatóságát, mivel „a volt testőr orvosait Al-Fajed fizette”.
Rees-Jones, aki a Szajna-alagút betonoszlopának csapódott Mercedes első ülésén ült, arról számolt be, hogy a sofőrt is, őt is elvakították a lesipuskás fotósok fényképezőgépeinek vakui. „A motorkerékpáron száguldozó paparazzik előttünk voltak, nem mögöttünk. Egyfolytában fényképeztek. Aztán Diana azt kérdezte, nem mehetnénk-e gyorsabban. Egyre rosszabbra fordult a helyzet. Teljesen megvakítottak a villanások. Isten tudja, Henri Paul, a sofőr hogyan bírta.” Az ügy kivizsgálásával megbízott francia vizsgálóbíró, Hervé Stephan újbóli meghallgatásra hívta meg Trevor Rees-Jonest március 16-ára.
A brit lapok emlékeztetnek rá: Diana és Dodi kapcsolata kapóra jött Al-Fajednek, hogy kissé kifényesítse megkopott hírnevét. A muzulmán üzletembernek mindig is voltak nézeteltérései a brit kormánnyal, hiszen évtizedek óta él Nagy-Britanniában - a felesége és a gyermekei is angol állampolgárok -, ám tőle, zűrös ügyeire hivatkozva, megtagadták az állampolgárságot. A hatóságok szerint Al-Fajed meglehetősen ellentmondásos személy. Állítólag még a néhai Nasszer elnök idején fegyverkereskedelemmel megalapozott mesés birodalmának gyöngyszemei között szerepel a londoni Harrods áruház és az „utolsó vacsora” helyszínéül szolgáló párizsi Ritz luxusszálló is. A mai napig nem egyértelmű, hogyan tudta Al-Fajed megszerezni a patinás londoni bevásárlóközpontot vetélytársa, a brit Tony Rowland orra elől. Az angol üzletember azóta sem bocsátott meg az egyiptomi milliárdosnak. Rowland feljelentésére hétfőn Londonban a rendőrség letartóztatta Al-Fajedet, aki ellen a vád, hogy feltörte Rowlandnek a Harrods áruházban fenntartott széfjét. Al-Fajedet rövidesen óvadék ellenében szabadlábra helyezték. A kínos incidenssel - véli a Mirror - „ismét elszakadt egy láncszem Anglia és Al-Fajed között”.
Úgy tűnik, a „szívek királynője” nem csak életében kápráztatta el környezetét, halála is sokak számára hasznot hoz. Az „Anglia elhullott rózsáját” a temetésen megéneklő exhibicionista angol rocksztárt, Elton Johnt a jogdíjakért kapott milliók mellett február végén II. Erzsébet lovaggá ütötte. Március 2-án nyilvánosságra hozták Diana 35,6 millió dolláros végrendeletének részleteit is. Bár Martyn Gower ügyvéd szokatlannak tartja a végrendelet közzétételét, elmondása szerint „a család arra a következtetésre jutott, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel ez a leghelyénvalóbb lépés. El akarnak kerülni minden olyan gyanút, miszerint a királyi család megpróbálna eltitkolni valamit, vagy esetleg nem akarná befizetni a teljes örökösödési adót”. A végrendelet szövegét a néhai hercegnő rajongói 1,25 fontért (500 forint) vásárolhatják meg.